О'Брајен: Изазивање немира на сјеверу Косова значи супротставити се НАТО-у

Танјуг
Foto: Коха Диторе

ВАШИНГТОН - Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајен изјавио је данас да је важно да Београд и Приштина знају да би изазивање немира на сјеверу КиМ, значило „конфронтацију са НАТО“.

Помоћник америчког државног секретара Ентонија Блинкена рекао је да сјевер КиМ мора да буде миран и безбједан како би Београд и Приштина могли политички да напредују на путу ка Европској унији.

„Важно је да обе стране схвате да, ако дође до немира на сјеверу, то значи конфронтацију са НАТО-ом“, рекао је О'Брајен новинарима у Вашингтону.

О'Брајан је додао да ће амерички државни секретар Ентони Блинкен током дводневног састанка министара спољних послова земаља НАТО-а, 28. и 29. новембра, у Бриселу говорити о порасту тензија на западном Балкану, преноси Слободна Европа на албанском језику.

„Блинкен ће, осим Украјине, говорити и о све већим тензијама на Западном Балкану, где је НАТО повећао присуство услед тензија на северу Косова. Вашингтон подржава веће мировно присуство НАТО трупа у региону. Осигуравање безбједности и мира на сјеверу је кључ да се направи политички напредак на путу две земље ка Европској унији“, рекао је О'Брајен, пренио је Ројтерс.

Он ће, такође, истаћи током посјете Бриселу да ће НАТО наставити да даје подршку Украјини у рату са Русијом, рекао је данас високи званичник Стејт департмента.

О'Брајен је рекао да је администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена увјерена да ће бити континуиране војне помоћи Украјини, као и двостраначке подршке Кијеву у америчком Конгресу, који разматра о захтјеву за додатну помоћ украјинској одбрани, упоредо са војном помоћи Израелу и Тајвану.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана