Обиљежено 87 година од убиства краља Александра у Марсеју

Срна
Обиљежено 87 година од убиства краља Александра у Марсеју

БЕОГРАД - Његово преосвештенство владика шумадијски Јован данас је у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, код Тополе, служио Свету литургију и парастос поводом 87 година од убиства краља Александра Првог Карађорђевића у Марсеју.

Парастосу су присуствовали чланови породице, представници Владе Србије, општине Топола и бројни поштоваоци, саопштено је из прес-службе породице Карађорђевић.

Престолонасљедник Александар Карађорђевић рекао је да је 9. октобар тужан дан за породицу Карађорђевић.

-Ово брутално убиство, које се догодило у Марсеју 1934. године, је још и данас обавијено многим тајнама. Истина ће једног дана изаћи на видело, јер она никада не може бити скривана тако дуго. Сви треба да чувамо сећање на великог краља и визионара какав је био краљ Александар Први - поручио је престолонасљедник Александар.

Он је истакао да је његов дјед, краљ Александар Први био један од првих државника у Европи и цијелом свијету који је предвидео опасност која долази од успона нацизма и фашизма, те био једна од њихових првих жртава.

Краљ Александар Први убијен је током државне посјете Француској 9. октобра 1934. године у Марсеју, заједно са француским министром иностраних послова Лујом Бартуом.

Александар Први био је други син краља Петра Првог и принцезе Зорке. Рођен је на Цетињу 16. децембра 1888. године, а крштени кум му је био руски цар Александар Други.

Дјетињство је провео у Црној Гори, а школовао се у Женеви у Швајцарској. Школовање је наставио у Војној школи у Санкт Петербургу у Русији, а затим у Београду.

Као регент и врховни командант Војске Краљевине Србије, водио је српски народ кроз најтрагичније и најславније дане историје.

Када је краљ Петар Први умро - 16. августа 1921. године, регент Александар постао је краљ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца /СХС/, а 1929. године, када је држава промијенила име постао је краљ Краљевине Југославије.

Много је волио свој народ и иза себе оставио бројне задужбине.

Био је ожењен принцезом Маријом од Румуније.

Имали су три сина - престолонасљедника Петра /касније краља Југославије/, принца Томислава и принца Андреја.

 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана