Обиљежено 230 година Карловачке гимназије

Танјуг
Foto: Танјуг

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ- Свечаном академијом данас је обељежено 230 година оснивања најстарије српске гимназије у Сремским Карловцима.

Директор Бранко Стојков истакао је да је посљедњих година захваљујући квалитетном наставном кадру и изузетним ученицима ова образовна институција од посебног значаја за Републику Србију поново популарна и да је све више ђака из цијеле Србије заинтересовано за упис. "Ово је веома значајан јублеј за нашу школу која је већ 30 година филолошка гимназија. Поводом 230 година постојања реализовали смо двије изложбе, у Музеју Војводине и у Музеју Града Новог Сада.

Ова друга представља историјски преглед И трајаће наредних годину дана тако да ћемо и наредне године имати низ програма којима ћемо представити нашу гимназију", рекао је Стојков. Директор Карловачке гимназије је и сам био њен ђак, а онда 20 година и профешор, баш као и предсједник Општине Сремски Карловци, Александар Саша Стојкечић. "Веома са поносан на нашу гимназију, а поготово на то што је у овим тешким епидемиолошким условима радила добро и што пружа ђацима најбоље образовање", истакао је Стојкечић.

У Карловачкој гимназији ђаци поред класичних језика, енглеског, немачког, руског, италијанског, шпанског, уче и јапански, кинески и норвешки језик, а уведена су и два нова смера, за историју и за географију. "Изузетна је част бити профешор у Карловачкој гимназији, али и велика одговорност. Ми смо 2018. почели са програмом норбешког језика и сада имамо прве матуранте. Овде су сви ђаци изузетно надарени и весели и задовољство је радити са њима", каже Милица Гагић, професорка норвешког језика у Карловачкој гимназији.

Специјална филолошка средња школа у Сремским Карловцима годину јубилеја дочекала је са 552 ученика, а неки од матураната кажу да је краси посебан дух, као и да се међу ученицима гради посебан однос који траје дуго послије завршетка школовања. Гимназију у Сремским Карловцима основали су 1791. године митрополит Стеван Стратимировић и Димитрије Анастасијевић Сабов, 100 година касније подигнута је садашња зграда коју су даровали браћа Герман и Стеван Анђелић.

Гимназија је имала и Дом ученика, који је национализован послије Другог свјетског рата, али је недавно у сарадњи са општином покренута иницијатива и одређена је локација за нов ученички дом, с обзиром на то да гимназију похађају ученици из цијеле Војводине, па и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана