Oбиљежене 83 године од нацистичког бомбардовања Београда

СРНА
Oбиљежене 83 године од нацистичког бомбардовања Београда

БЕОГРАД- Церемонија полагања вијенаца и одавања почасти поводом обиљежавања Дана сјећања на почетак Другог свјетског рата у Југославији, 6. априла 1941. године, одржана је у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу у Београду

Вијенце и цвијеће положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, града Београда, амбасадори Њемачке, САД и Велике Британије Анке Конрад, Кристофер Хил и Едвард Фергусон, борачких и удружења за његовање традиција, потомци страдалих и грађани.

Државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Лав Григорије Пајкић рекао је, након полагања вијенаца, да је Србија увијек у својој историји, као и 1941. године, била на страни правде, истине и хуманизма, те да данас баштини тековине антифашизма и слободарске традиције.

"На данашњи дан, који представља сталну опомену, Србија одлучно одбацује сваки облик неонацизма, неофашизма, нетрпељивости и мржње. Само јака, стабилна, демократска Србија може бити гарант слободног, достојанственог и квалитетног живота свих њених грађана, без обзира на њихову националну, верску или политичку припадност", рекао је Пајкић.

У Алеји страдалих сахрањена су 1.992 Београђанина, а од тог броја идентификовано је 631 лице.

Даном сјећања на почетак Другог свјетског рата у Југославији обиљежава се сјећање на 6. април 1941. године, када је у 6.30 часова ујутру почео ваздушни напад нацистичке Њемачке на Београд.

Београд, који је три дана прије почетка бомбардовања проглашен отвореним градом, напала су 234 бомбардера и 120 ловаца.

Осим људских жртава, у бомбардовању је уништено више стотина зграда, међу њима и здање Народне библиотеке Србије, са око 350.000 књига, укључујући средњовјековне рукописе и друга дјела од непроцјењиве вриједности за српску културу.

Бомбардовањем Београда 6. априла 1941. почео је напад Трећег рајха на Краљевину Југославију. Објаве рата није било.

Живот за одбрану града дало је 11 пилота, који су се заједно са осталим југословенским ваздухопловцима храбро супротставили налетима њемачких авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана