Обиљежена годишњица страдања српске дјеце на обали Пећке Бистрице: Рак рана је када у свом роду кријеш убицу

Танјуг, Косово онлајн
Обиљежена годишњица страдања српске дјеце на обали Пећке Бистрице: Рак рана је када у свом роду кријеш убицу

ГОРАЖДЕВАЦ - У Гораждевцу је данас, у Цркви Пресвете Богородице, владика новобрдски Иларион одржао опело поводом 20-годишњице страдања српске деце на обали Пећке Бистрице.

У групу од 28 младих који су се 13. августа 2003. године купали у реци Бистрици, недалеко од центра села, испаљено је 87 метака, показала је истрага Унмика, одмах после злочина.

Погинули су тада 12-годишњи Пантелија Дакић и 18-годишњи Иван Јововић, а тешко рањени Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Две деценије после од убиства Дакића и Јововића, имена убица су и даље непозната, а Еулекс је затворио истрагу због наводног недостатка доказа.

Унмик и Косовска полиција су тада саслушали преко 70 сведока и претресли више од 100 кућа, обећана је чак и награда од милион евра за информације о убици или више њих, али кривци никада нису пронађени, да би Еулекс 2010, а приштинско правосуђе 2015. године, затворили истрагу због наводног недостатка доказа.

Убиство деце у Гораждевцу је један од највећих злочина од доласка међународне мировне мисије на Косово и Метохију.

Гораждевац је највеће српско село у Метохији, али је после 1999. године и овог убиства, од 3.000 Срба, у њему остало још њих око 750.

Владика Иларион је рекао да су Иван и Панто постали познати и признати у цијелом српском роду, и да су они наша нада.

-Окупили смо се овде да принесемо бескрвну жртву, у спомен Ивана и Панта, деце овога места, деце ове земље, деце ове речице која пролази кроз Гораждевац, деце Метохије, али и деце свију нас. Иван и Панто су постали у целом нашем роду познати и признати и на неки начин они су наша нада, они су са оном младалачком радошћу отишли у руке свога створитеља да се тамо радују вечној слави, и оно што се са њима десило говори нам шта је овај и какав је овај свет - навео је владика Иларион.

У бесједи владика је додао да је “рак рана када у свом роду кријеш убицу”, додајући да се нада да ће убице бити пронађене.

-То трује друштво, трује наше односе. Не тражи се никаква наплата, казна, ми хришћани од Господа очекујемо суд и свако ће од нас да прими према својим делима, али за овај свет је добро да оно што је зло истера на чистац. Да се помолимо Богу, да и то дође на видело, баш због тог нерећника који је то радио, боље за њега, да га стигне блага казна и срамота на овом свету, него да са том срамотом иде сутра или прекосутра пред онога који га је створи, јер ће му бити много теже -, поручио је владика Иларион окупљенима преносећи уједно и благослов патријарха Порфирија и владике Теодосија.

Прастосу убијеним дјечацима осим родитеља, родибине, пријатеља и мјештана присуствовао је и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Милош Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана