Обиљежена 30. годишњица од злочина у Штрпцима

ГС
Обиљежена 30. годишњица од злочина у Штрпцима

ПРИЈЕПОЉЕ - Комеморативном академијом, мимоходом ћутње, полагањем цвијећа на споменик жртвама и одавањем почасти данас је у Пријепољу у организацији Бошњачког националног вијећа (БНВ), обиљежено 30 година од злочина у Штрпцима.

Три деценије након овог злочина званичници и породице жртава су поновили да очекују да  правда буде задовољена и да поред егзекутора буду кажњени организатори и налогодавци злочина, јавља Анадолија.

Предсједница БНВ-а Мисала Праменковић је истакла да су покушаји релативизације, одобравања, шутње и не чињења ничега да правда изађе на видјело “црњи од злочина”. Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије Томислав Жигманов је одао почаст невино страдалим жртвама.

Породице чији су најближи убијени прије три деценије у Штрпцима  и даље очекују правду.

- Осјећамо се као и сваке године, исто, тужно. Очекујемо да ће правда, ипак, једног дана изаћи на видјело и то се ријешити, да ће налогодавци изаћи на суд и једног дана бити кажњени - рекао је након полагња цвијећа Шефкија Кајевић, брат отетог Нијазима Кајевића.

Посебно одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду 7. фебруара ове године објавило је пресуду за злочин у Штрпцима, изрекавши првостепену пресуду којом је четворицу оптужених припадника Војске Републике Српске (ВРС) осудило на укупно 35 година затвора.Oптужени Гојко Лукић, Душко Васиљевић и Јован Липовац осуђени су на по 10 година затвора, а Драган Ђекић на пет година затвора.

Обиљежавање у Подгорици

Полагањем цвијећа у парку Побрежје у Подгорици, на споменику посвећеном свим цивилним жртвама ратова на простору бивше Југославије од 1991. до 2001. године, данас је обиљежена 30. годишњица од отмице из воза у Штрпцима.

На данашњи дан, 27. фебруара 1993. године, из воза број 671 на прузи Београд – Бар, у станици Штрпци у општини Рудо, припадници војне формације „Осветници”, која је дјеловала у саставу тадашње Вишеградске бригаде Војске Републике Српске извели су 20 путника, већином бошњачке националности, затим их одвели у село Прелово (општина Вишеград), гдје су их мучили, а потом убили.

 

 

Она је рекла да су апеловали и на премијера Црне Горе Дритана Абазовића да „искористи своје добре односе са Србијом и БиХ и за то да се коначно послије три деценије пронађу посмртни остаци свих људи који су страдали из тог воза и да се тако оконча агонија у којој породице живе”.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана