Обиљежена 231 година од оснивања Карловачке гимназије

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД- Карловачка гимназија обиљежила је данас 231 годину од оснивања ове установе кроз коју је прошла плејада знаменитих ученика и професора, рекао је министар просвјете Србије Бранко Ружић.

Ружић је на свечаности истакао да су кроз најстарију гимназију у Србији прошли Димитрије Давидовић, Сима Милутиновић Сарајлија, Стефан Шупљикац, Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић, Милан Јовановић Батут, Васа Стајић, Борислав Михајловић Михиз и Дејан Медаковић.

Ружић је истакао да Карловачка гимназија континуирано ради на унапређивању квалитета образовног процеса, промовишући своје резултате рада и постигнућа, као и да је постала центар изврсности у области образовања ученика, саопштило је Министарство просвјете Србије.

Према његовим ријечима, у Карловачкој гимназији сачуване су изворне вриједности и идеје.

"Министарство просвете у последњих 10 година у ову школу уложило је више од 30 милиона динара, између осталог и за подршку новом изгледу школе. Будућност је у даљем развоју и унапређивању, уз још веће ослањање на научна и технолошка достигнућа", навео је Ружић.

Свечаности су присуствовале бројне угледне званице.

Прва српска гимназија основана је у Сремским Карловцима на данашњи дан 1791. године, а кључну улогу у томе су имали митрополит Стефан Стратимировић и трговац Димитрије Анастасијевић Сабов.

Анастасијевић је 1791. за оснивање гимназије дао 20.000 форинти у сребру, а придружили су му се и други богати карловачки трговци, који су прикупили још 13.000 форинти.

Школа је почела да ради 1792. године, када је аустријски цар Фрањо Први након низа перипетија одобрио наставни програм Гимназије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана