Обиљежена 22. годишњица страдања Срба у аутобусу Ниш експреса код Подујева

Танјуг
Обиљежена 22. годишњица страдања Срба у аутобусу Ниш експреса код Подујева

ЛАПЉЕ СЕЛО - Парастосом на сеоском гробљу и у цркви Свете Петке у Лапљем Селу данас је обиљежена 22. годишњица страдања 12 Срба у нападу на аутобус Ниш-Експреса у Ливадицама код Подујева.

Тада је погинуло 12 особа, 43 су повријеђене, а за овај злочин нико није одговарао.

Тог 16. фебруара 2001. године нападачи су активирали експлозив постављен у пропусту испод магистралног пута Куршумлија–Подујево у тренутку када је преко њега прелазио аутобус са расељеним Србима са КиМ.

У нападу на аутобус Ниш-Експреса живот су изгубили Живана Токић, Слободан и Ненад Стојановић, Сунчица Пејчић, Мирјана Драговић, Милинко Краговић, Вељко Стакић, Драган Вукотић, Лазар Милкић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, који је имао само две године.

За злочин над Србима у Ливадицама нико није одговарао. 

Врховни суд тзв.Косова је у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за убиство 12 и рањавање 43 Срба која су се налазила у овом аутобусу.

Тада је УНМИК, који је водио истрагу, тврдио да су иза дрвета, неколико десетина метара од мјеста експлозије, пронађени опушци на којима је идентификована Ејупијева ДНК.

ЕУЛЕКС је 2009. године покренуо нову истрагу коју су водили надлежни из Канцеларије специјалног тужиоца задужени за ратне злочине, али до данас нису познати починиоци овог злочина.

И та истрага је прекинута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана