Обиљежен Дан сјећања на нацистичко бомбардовање Београда

Srna
Foto: Srna

БЕОГРАД - У Београду је, полагањем вијенаца на спомен-обиљежја и одавањем почасти, обиљежен Дан сјећања на почетак Другог свјетског рата, када је 6. априла 1941. године нацистичка њемачка бомбардовала Београд.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Србије Дарија Кисић предводила је државну церемонију полагања венаца на Новом гробљу у Београду и одавања почасти у Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању.

Вијенце и цвијеће су положили и замјеник градоначелника Београда Горан Весић, представници амбасада, борачких удружења и удружења за његовање традиција, потомци страдалих и грађани, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је цвијеће на Гранитни крст у порти Вазнесењске цркве поводом Дана сјећања на нацистичко бомбардовање Београда које су Хитлер и нацисти назвали "страшни суд".

Београд је без објаве рата бомбардован на Васкрс, 6. априла, у 6.30 часова.
У порти Вазнесењске цркве страдао је велики број Београђана долазећи на васкршње јутрење.

На Београд је тог јутра пало 1.000 тона бомби и град је био потпуно разрушен.

У више налета настављено је бомбардовање града тог дана, као и 7. априла.

Готово 4.000 Београђана страдало је у бомбардовању, уништено је много зграда, спаљена је и Народна библиотека.

Дан сјећања поводом страдања Народне библиотеке Србије у Другом свјетском рату обиљежен је и на Косанчићевом венцу, уз симболично полагање књига и цвијећа, и присуство представника Министарства културе и информисања Србије и управника Народне библиотеке Србије Владимира Пиштала.

Београд је и 1945. године био бомбардован, не само од нацистичке војске и њемачког окупатора већ и од савезника.

НАТО снаге су бомбардовале Београд 1999. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана