Обиљежен дан почетка агресије на караулу "Кошаре"

Срна
Обиљежен дан почетка агресије на караулу "Кошаре"

БЕОГРАД - У Београду је обиљежен Дан почетка агресије на војну караулу "Кошаре" на Косову и Метохији, у присуству министра одбране Србије Милоша Вучевића који је истакао да сви они који данас цртају мапе и границе, доносе одлуке, резолуције, споразуме, морају да знају да се неке границе не одређују административно, него проливеном крвљу.

Он је на скупу у Дому Војске нагласио да постоје границе које су вјечне и које трају дуже од свих држава, а да су српске границе омеђене тамо гдје је проливена српска крв, гдје су кости српских јунака, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Ви можете да донесете како год хоћете одлуку, али не можете из душе и срца да узмете оно што народ осећа", рекао је Вучевић, наводећи да је, након година ћутања о истини, дошло вријеме да се о њој говори.

Он је истакао да су јунаци са Кошара, на срамоту државе, били на путу да буду заборављени, те замолио да не буде заборављен ниједан учесник рата, борац, ниједан херој.

"Пошто смо ћутали, готово су нас убедили да треба да се стидимо оних који су били најхрабрији, оних који су били најбољи, а онда они који су били мање храбри или су имали више среће, хтели су да нам наметну да заборавимо оне најодважније. На нашу срамоту, није први пут да нам се то дешава", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да не жели да буде заборављен ниједан дан, сат или минут ни на Кошарама, ни на Проклетијама, ни на другим мјестима, Јуничким планинама, ни јунаци са Паштрика ни они који су се борили у Дреници, чували Косовско Поморавље и Гору, и Лабски дио, цијелу Метохију.

"Али да се не заборави ни ратна 1998. године, да се не забораве сви страдалници, мученици, јунаци који су се те године борили за Србију. Ми смо онда избрисали 1998. годину па смо се тек недавно сетили да смо имали погинуле на Кошарама и 1998. године", рекао је Вучевић.

Предсједник Скупштине Удружења ветерана органа безбједности и војне полиције Србије Тодор Петковић рекао је да је НАТО два и по мјесеца брутално бомбардовао и бездушно убијао цивиле и да ће март увијек подсећати на одбрану земље од НАТО агресије 1999. године.

Ветеран битке на Кошарама Слободан Радмиловић присјетио се како је тог априла 1999. године српска војска зауставила око 2.500 терориста, док је Рада Комарица, супруга настрадалог припадника Војне полиције за вријеме агресије на караули "Кошаре", указала на значај бриге за породице оних који су животе дали у борби за отаџбину.

Учесник битке на караули "Кошаре" и ветеран Жељко Гавриловић је у име свих војника из 5. батаљона Војне полиције поручио да треба учинити све да рата не буде, али ако до њега дође да ће сви припадници ове јединице опет бити први у одбрани отаџбине.

Скупу је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Караула "Кошаре", на граници између Србије и Албаније, била је у два наврата жестоко поприште и то 1998. године, много прије НАТО агресије, и 1999. године за вријеме НАТО агресије.

Почетком 1998. године долази до ескалације сукоба на Косову и Метохији, а 23. априла те године дешава се терористичка акција на подручју карауле "Кошаре" када је већа група наоружаних терориста прешла границу.

Битка на Кошарама или пакао Кошара априла 1999. године, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника албанске терористичке ОВК, подржаване од регуларне Војске Албаније и НАТО авијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана