Новости: Приштина завршила обнову куће за коју тврди да је припадала нацисти Деви

Танјуг
Новости: Приштина завршила обнову куће за коју тврди да је припадала нацисти Деви

БЕОГРАД - Министарство културе привремених приштинских институција завршило је обнову куће у јужном дијелу Косовске Митровице за коју Приштина тврди да је припадала албанском нацисти и колаборационисти Џаферу Деви, упркос противљењу дијела међународне заједнице на КиМ, прије свега Канцеларије за ЕУ, као и УНДП, које су након реакције српске јавности одустале од учешћа у пројекту.

Како пишу данашње „Новости“, пројекат реновирања израдила је шведска организација “Културно насљеђе без граница” са својим огранком у Приштини, а вриједност радова је пола милиона евра. Лист наводи да је, према незваничним информацијама, ту суму обезбиједило тзв. косовско министарство културе, а да је предвиђено да у обновљеном објекту, у којем Приштина тврди да је боравио некадашњи министар унутрашњих послова “велике Албаније” у периоду Другог свјетског рата и најодговорнији за прогон Срба, Јевереја, Рома и Албанаца, буде Регионална агенција за чување културне баштине и галерија умјетности.

Историчар и савјетник у Музеју жртава геноцида др Ненад Антонијевић истиче да је Дева био један од најистакнутијих албанских квинслинга и колаборациониста на КиМ, као и сарадник њемачке војне обавештајне службе неколико година прије почетка Другог свјетског рата.

Антонијевић је за „Новости“ истакао да је Дева у току рата био иницијатор и спроводио злочине над Србима, Јеврејима, Ромима и Албанцима. Он је указао да се обновом куће Џафера Деве рехабилитује његова личност и спроводи негативна ревизија Другог свјетског рата.

-То је лоша порука, јер прекрајање историје и рехабилитација нациста која се на КиМ тренутно спроводи без јасне реакције међународне заједнице забрињава јеврејску заједницу, Србе, као и све поборнике антифашизма -, навео је Антонијевић.

Историчар из Косовске Митровице Милош Дамјановић истиче да је, осим заобилажења истине о самом Деви, додатно спорно скрнављење културне баштине, с обзиром на то да је објекат био зграда Митровачког војног округа у власништву Краљевине Југославије, као и да нема никаквог доказа да је кућа била у власништву Деве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана