Нови Сад: Младићу из Херцег Новог потврђен доживотни затвор за убиство дјевојке

Танјуг
Foto: novosti.rs

НОВИ САД - Апелациони суд у Новом Саду правоснажно је осудио Дејана Дабовића (27) из Херцег Новог на казну доживотног затвора, јер је 26. децембра 2019. године на свиреп начин убио бившу дјевојку Душанку Јоцовић, пресекавши јој ножем душник.

Ово је друга правоснажна пресуда доживотног затвора у Србији, а на прву је осуђен Нинослав Јовановић из Малче, познат као „малчански берберин”, због отмице и злостављања 12-годишње дјевојчице из Ниша, прецизирала је за агенцију Танјуг портпаролка суда Јелена Остојин.

Дабовићу је потврђеном пресудом Вишег суда у Новом Саду наложено и да плати трошкове сахране убијене дјевојке од 161.000 динара, као и три милиона динара њеној мајци на име нематеријалне штете због душевних болова.

Дабовић је осуђен због кривичних дјела тешко убиство из безобзирне освете, као и за разбојништво.

Због поменутог разбојништва које је починио, обавезан је и да фирми „Меридијан Тех“ ДОО из Београда исплати износ од 11.300 динара.

Дабовићу је у притвору, у којем се налази од хапшења, 26. децембра 2019. године.

Он је током суђења признао убиство и детаљно испричао шта се догађало између њега и дјевојке, али није показао знаке кајања.

Дејан Дабовић је дјевојку убио у поподневним часовима 26. децембра, на улици Алексе Шантића у Новом Саду, пошто ју је сачекао испред зграде и заклао је.

Био је у стању смањене урачунљивости усљед поремећаја личности и афеката бијеса због раскида десетогодишње емотивне везе с њом, закључило је судско вијеће судије Иване Јосифовић.

Олакшавајуће околности које се тичу животне доби Дабовића, према ставу суда, изгубиле су на значају имајући у виду бројне отежавајуће околности, попуит свирепости његовог злочина, као и чињенице да је и раније осуђиван.

Поред тога, суд сматра да се ради о „нарочито опасном учиниоцу, који не преза ни од чега како би задовољио своје потребе, нагоне и жеље“ и да је казна доживотног затвора за њега једина адекватна, јер ће се, како додаје суд, „њом изразити друштвена осуда због вршења кривичних дела, утицати на јачање морала и обавезе поштовања закона“.

„При том, насиље над женама је у последње време у толикој мери ескалирало да се недопустиво често догађа да се лично незадовољнство решава и превазилази тако што се агресија усмери и испољи на жени. Окривљени је један од тих извршилаца, а ово друштво мора томе да стане на пут“, закључио је суд.

Према оптужници новосадског Вишег јавног тужилаштва, Дабовић се сумњичи да је у урачунљивом стрању, али бијесан због раскида везе, на свиреп начин сачекао бившу дјевојку испред зграде, где ју је најпре осам пута ударио песницом по глави, а потом ножем нанио низ повреда по рукама, убадао је по врату и грудима, док није схватио да је убио.

Она је трпила јаке болове, поготову убадањем ножем у врат убодима испод десне кључне кости, убадањем у десну дојку... Он је све то чинио без осјећања, свјестан патње коју она трпи, навело је тужилаштво.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана