Нове блокаде путева у Србији, и данас протест пољопривредника

ГС
Foto: РТС

Протести пољопривредника у више градова у Србији настављају се и данас јер им, како кажу, нису испуњени сви захтеви достављени Влади Србије.

Суботички пољопривредници наставили су блокаду главне саобраћајнице у том граду, незадовољни што нису испуњени сви захтјеви достављени Влади Србије.

Подсећају на неиспуњене захтјеве за субвенције по хектару од 300 евра, дизел без акциза за пољопривреднике, укидање обавезе за одводњавање и изједначавање цијена пољопривредних производа на европским и нашим берзама.

Блокирали су подвожњак код жељезничке станице, на путу Максима Горког који повезује два дијела Суботице и који је саобраћајна жила куцавица града. О наредним потезима паори ће одлучити у току дана.

Ратари из панчевачког краја од 4 сата поново су блокирали оба пута из тог града ка Београду. Возила се пропуштају на сат времена. 

Пољопривредници са територије Пожаревца са више од 200 трактора, у сарадњи са колегама из крагујевачке Раче, затворили су Ђердапску магистралу код Моравског моста. На тај начин приближили су се наплатној рампи Пожаревац, али неће излазити на ауто-пут.

Тренутно је проходан алтернативни правац преко Мале Крсне и Осипаонице, али трактори се распоређују и тамо. Остављена је трака за пролаз хитне помоћи.

Њихови захтјеви остају исти. Желе једнаке услове са осталим пољопривредницима у Европи, референтну откупну цијену пшенице од 32 динара по килограму, као на берзама у Будимпешти и Паризу, субвенције по хектару од 300 евра и 100 литара плавог дизела, како би били конкуренти на тржишту на којем послују, преноси РТС.

Блокаде и у Мачви, поред две раскрснице у Богатићу, протести и у још два села. Кажу радикализују протесте, сутра посебно у време преговора са Владом.

Ратари су блокирали и кружни ток на улазу у Краљево из правца Чачка, тако да се не може ни у тај град, ни ка Рашкој, ни  Новом Пазару. 

Држава је јуче прихватила већину захтева пољопривредника - повећавају се субвенције по грлу, премије за млеко и заштитне таксе за тврде сиреве. Тиме су задовољни представници произвођача млека из Мачве и одгајивача говеда из централне Србије који су разговарали са председником.

Али, нису сви задовољни и зато су најавили да ће протестовати док им се захтеви не испуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана