Новчана помоћ и допремање хране за Драгицу Гашић

Танјуг
Новчана помоћ и допремање хране за Драгицу Гашић

КЛИНА - Повратници у Ђаковицу Драгици Гашић, Канцеларија за Косово и Метохију обезбиједила је новчану помоћ од 300.000 динара, као и допремање хране, док је Вуксану Гојковићу, који јој помаже, обезбијеђено радно мјесто, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић је током посјете општини Клина рекао да је случај Драгице Гашић изнео у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине и навео да, ако Приштина жели нормализацију односа, мора прије свега да поштује основна људска права.

"Ако неко мисли да се на такав начин ради повратак Срба на КиМ, опасно се вара, јер су поруке које се шаљу, као у случају Драгице Гашић, поруке застрашивања интерно расељених како се не би вратили", рекао је Петковић, преноси Косово онлајн.

Он је истакао да је одлучено да се Драгици Гашић помогне финансијски, да додатно опреми стан, обезбеди услове, а држава Србија ће, додао, да помогне све што може, прије свега, у безбједносном смислу, јер то је најважније", казао је Петковић који је посетио Драгицу Гашић у Ђаковици. Драгица Гашић је рекла да жели да се сви Ђаковчани врате, да има с ким да проговори.

"Ја да одем код њих, они да дођу код мене, то ми је жеља. И препоручујем да се врате, да ми праве друштво", рекла је Гашић, коју је данас посјетила делегација Канцеларије за КиМ.

Испричала је да је полиција испред њених врата и ноћу и дању.

"Они ме обезбјеђују. Стварно ме чувају, немам примедбе на њих. А грађани су сад престали да ме нападају последњих пет дана. Како ће бити даље, не знам. Ја ћу и даље да останем у мом стану, ја не одлучујем", навела је онда. Вуксан Гојковић, који помаже Драгици, а на чијем су аутомобилу прије неколико дана избушене гуме и са њега скинуте таблице, рекао је да не сматра да је то што ради "нешто посебно", већ уобичајено, што би и свако други урадио, да је у прилици као он.

Петковић је данас током посјете општини Клина разговарао са повратницима из Беркова и најавио помоћ у формирању пољопривредне задруге како би српски ратари имали могућност продаје и пласирање производа.

Петковић је обишао и породицу Борка Машића у селу Берково, гдје иначе живи 11 повратничких домаћинстава, већином старачка домаћинства са једним или два члана.

У разговору са повратницима у Беркову, Петковић се информисао о животу у селу и проблемима са којима се суочавају.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана