Нова рунда дијалога у Бриселу, Ђурић се састао с Лајчаком

Танјуг
Нова рунда дијалога у Бриселу, Ђурић се састао с Лајчаком

БРИСЕЛ - Директор Kанцеларије Владе Србије за Kосово и Метохију Марко Ђурић састао се у Бриселу са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчком уочи нове рунде експертских разговора Београда и Приштине.

Претходно се с представником ЕУ састао шеф делегације Приштине Скендер Хисени, након чега све три стране да заједно наставе разговоре о несталим и расељеним лицима и економским питањима.

Очекује се да се данашња рунда дијалога Београда и Приштине на експертском нивоу заврши око 18.30.

У питању је трећа рунда експертских разговора од поновног покретања дијалога Београда и Приштине средином јула када су се у Бриселу састали предсједник Србије Александар Вучић и премијер тзв. Kосова Авдулах Хоти уз посредство шефа дипломатије ЕУ Жосепа Борела и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Према плану ЕУ посредника, након разговора на највишем политичком нивоу, тимови експерата разговарају о детаљима тема које су покренуте на политичком нивоу.

- За нас је важнији квалитет него брзина. Фокусирани смо на постизање свеобухватног правнообавезујућег споразума, али то значи и да ће он бити потписан када се сва отврена питања договоре између Беогрда и Приштине - изјавио је тим поводом порпарол ЕУ Петер Стано за Танјуг.

Вучић је током разговора са Хотијем 16. јула нагласио важност рјешавања питања несталих и расељених са подручја KиМ.

Истовремнео, Вучић је нагласио да су економски односи и споразуми у интересу обеј старне, али да они не подразумијевају нити ратну одштету нити било какво посредно признање независне државе на подручју KиМ.

Нова рунда разговора на високом политичком нивоу између Београда и Пруштине најављена је за почетак септембра, највјероватније 7. септембра, непосредно након разговора двије стране у Вашингтону, 4. септембра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана