Нова провокација на сјеверу Косова: Срби пришли тик до улазних врата у згради општине Лепосавић, Кфор подигао штитове (VIDEO)

ГС
Foto: Косово онлајн

Министар управе и локалне самоуправе Ељберт Краснићи ушао је јутрос у зграду општине Лепосавић током смјене полиције, како би одржао састанак са градоначелником из редова "Самоопредјељења" Љуљзимом Хетемијем. Испред самог улаза у зграду тренутно се налазе представници Срба који ово сматрају новом провокацијом Приштине.

Бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић рекао је репортеру да му је информацију о уласку Ељберта Краснићија у општинску зграду потврдио командант мађарског контигента Кфора, који обезбјеђује сам улаз у објекат општине.
Како се незванично сазнаје, било је планирано да у зграду уђу и замјеница градоначелника Драгана Милетић и општински одборници, што окупљени Срби сматрају као могућ покушај да буду донијете неке одлуке мимо воље становника Лепосавића, који нису ни учествовали на недавним локалним изборима, пише Косово онлине.

Велика група Срба у Лепосавићу и јутрос мирно протестује испред општинске зграде, скандирају “напоље” са захтјевом да специјална полиција и Хетеми напусте зграду општине, а један дио њих је успио да приђе до улазних врата.
Прије него што су окупљени грађани помјерили ограду и дошли до улаза у општинску зграду, представник мађарског Кфора рекао је Тодићу да се планира улазак у зграду замјенице градоначелника Хетемија и још неких људи, иако је он савјетовао да то не чине.

Представник Кфора навео је да због тога мора да се побрине за безбиједност својих војника.

– Ви нисте ништа урадили, али због безбиједности морам да им кажем да припреме кациге, штитове и опрему. То није уперено против вас, против било кога, него мјера предострожности због њихове безбиједности – рекао је представник Кфора.

Петковић: Обавијестио сам Лајчака о насилним потезима Куртија

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је улазак министра привремених приштинских институција у зграду општине Лепосавић нова провокација, као и да је обавијестио специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да Курти хоће насилно да уведе одборнике у ту општину.

Он је на свом Твитеру написао да се ради о покушају насилног преузимања општине Лепосавић од стране Куртија, као и да је јасно да хоће нову кризу.

- О овим насилним потезима Куртија одмах сам обавијестио Лајчака. Уместо да из зграде повуче лажног градоначелника, Курти би да уводи и лажне одборнике. Јасно је да хоће нову кризу! Неће му проћи! - написао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана