Норвешка изручила Хрватској Србина оптуженог за ратне злочине

Srna
Foto: Zenit/Ilustracija

БЕОГРАД - Норвешка је изручила Хрватској Србина Светозара Окановића /59/ из Кнежева код Белог Манастира, кога је полиција у Ослу ухапсила у мају по хрватској потјерници због ратног злочина, који је наводно починио у свом родном селу 1991. и 1992. године, саопштио је Документационо информациони центар "Веритас".

Норвешка полиција предала је Окановића Хрватској синоћ око 22.00 часа на загребачком аеродрому "Плесо".

Према подацима "Веритаса", Окановића, заједно са још двојицом Срба из Кнежева, жупанијско тужилаштво у Осијеку терети да је од септембра 1991. до маја 1992. године у барањским селима Добошевици и Топољу "основали штаб Територијалне одбране у намјери да протјера Хрвате са тих подручја тако што су несрпско становништво извргавали свакодневном физичком и психичком злостављању и застрашивању".

Окановић се, како је његов син Стефан открио "Веритасу", уочи "мирне реинтеграције Источне Славоније, Барање и западног Срема у уставно-правни поредак Хрватске", са супругом и двоје малољетне дјеце иселио у Норвешку, чије су држављанство сви у међувремену добили.

"Веритас" подсјећа да је од почетка године због наводних ратних злочина ухапшено осам Срба са подручја Хрватске.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета до сада је ухапшено 183 Срба, од којих су 72 изручена у Хрватску. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана