Њемачки медији: Вучићев рецепт за успjех лежи у економији

Танјуг
Њемачки медији: Вучићев рецепт за успjех лежи у економији

БЕОГРАД - Рецепт за успjех Александра Вучића на јучерашњим предсjедничким изборима у Србији лежи у економији, оцијењује Дојче веле (DW) који, као и поједини западни медији, у коментарима прелиминарних резултата избора истиче да у новом мандату досадашњем шефу државе предстоји балансирање између Москве и Запада.

Стари предсједник је нови председник, чији рецепт за успјех лежи у економији, наводи DW у осврту на јучерашње предсједничке,парламентарне и локалне изборе у Србији.

"Млађа генерација често сједи на спакованим коферима, ако већ одавно није у Бечу или Франкфурту. Они који остају ријетко имају нешто против Вучића. Српски БДП по глави становника је у прошлих пет година порастао за завидних четрдесет одсто. Незапосленост се смањила, државни дуг се држао у границама, девизне резерве су издашне. То очигледно пали јер се осјети у фрижидеру и на банковном рачуну", наводи њемачки медиј.

Коментаришући став Београда према рату у Украјини и увођењу санкција Русији, DW оцијењује да је блискост Београда Москви "на тешком испиту током рата у Украјини".

Вучић је "одбио санкције, али тада су важила правила предизборне борбе у Србији", док је, послије избора, када је добио подршку,"једино питање шта ће са том подршком".

"Руски напад на Украјину отворио је Београду дисконтну понуду из Брисела. То је историјска шанса. Србија треба да буде европска и европејска. То би било добро за цио регион", наводи Дојче веле.

У свом осврту на изборе у Србији, Политико оцјењује да ће се Вучић сада суочити с питањима да ли ће моћи да настави да балансира између Москве и Запада.

"Вучић ће сада бити на новом тесту због недвосмисленог става о рату Русије у Украјини", пише Политико.

У првом осврту на резултате избора у Србији, Си-Ен-Ен (ЦНН) преноси да је Вучић указао да је сукоб у Украјини имао утицаја на предизборну кампању и да Србија не планира да, како закључује тај амерички медиј, одступи од игре балансирања између пута ка чланству у ЕУ и блиских односа с Русијом и Кином.

"Оно што је важно и за Европљане и за Русе и Американце наставићемо политику војне неутралности", рекао је Вуцић, како преноси ЦНН.

Политико примјећује и да је "још једна велика прича у изборној ноћи", неочекивани успјех, како наводи тај портал, крајње деснице у Србији - покрета Двери и Заветници, који ће бити парламентарне странке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана