Шолц стигао у посјету Београду: Међу бројним темама на дневном реду и литијум

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД - Њемачки канцелар Олаф Шолц са делегацијом допутовао је вечерас у посјету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је предсједник Србије Александар Вучић.

Поред председника Вучића, дочеку су присуствовали и предсједница Народне скупштине Ана Брнабић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, амбасадорка Њемачке у Београду Анке Конрад, као и амбасадорка Србије у Берлину Снежана Јанковић.

Приликом уласка у ваздушни простор Србије, Шолцов авион су дочекала два ловачка пара авиона МиГ-29 РВ и ПВО Војске Србије, а за дочек њемачког канцелара и делегације на аеродрому је постављен црвени тепих и почасни вод Гарде Војске Србије.

У част доласка Шолца, на више мјеста у Београду, дуж путева и улица постављене су њемачке заставице.

Предсједник Вучић се раније данас сусрео са канцеларом Шолцом на отварању четвртог Самита Европске политичке заједнице у Лондону.

Вучић је јуче рекао да ће у петак имати билатерлни састанак са Шолцом у Београду и да ће разговарати и о европском путу Србије, политичким односима, развоју наше економије, као и да ће са ЕУ тада бити потписан меморандум о разумијевању у вези са минералним сировинама.

Вучић је новинарима у Лондону рекао да ће бити ријечи и о Агенди раста и реформском плану као и придруживању јединственом европском тржишту.

Он је у сриједу изјавио за РТС да ће у петак у Београду бити потписан Меморандума о разумијевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, као и Писмо о намјерама да се у Србији формира цијели вриједносни

Вучић је навео да ће у име Европске комисије уговор са представницима владе Србије потписати потпредсједник Европске комисије, Марош Шевчович, а најавио је да ће у петак у Београд доћи и представници Европске банке за обнову и развој, представници КФВ-а, представници Италијанске развојне банке, као и представници Мерцедес-Бенца.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана