Његоватељица из Звечанске осуђена на условну казну затвора

Танјуг
Foto: Независне новине

БЕОГРАД- Виши суд Београду правоснажно је осудио на условну казну од осам мjесеци затвора с роком провjере од три године Ђурдију Алемпијевић, бившу његоватељицу из Центра за заштиту одојчади, дјеце и омладине у Звечанској, поводом оптужби да је једном дјетету Л.С. ударила шамар док је лежало у кревецу.

Овом одлуком дјелимично је потврђена првостепена пресуда Првог основног суда из јула, којом је осуђена за једно кривично дјело запуштање и злостављање малољетног лица, као и за једно, исто кривично дјело, за које је ослобођена, рекла је Танјугу портпарол суда Бојана Станковић.

Виши суд је, међутим, по жалби тужиоца, укинуо дио пресуде којом је Алемпијевићева била ослобођена за треће кривично дјело запуштање и злостављање малољетног лица и наложило првостепеном суду понављање суђења за ту оптужбу.

Суђење ће јој се поновити због оптужби да је злостављала малољетног М.Н. тако што је носећи мобилни телефон у лијевој руци, у десној руци носила малољетног Н. М, држећи га за надланицу на груб и непримјерен начин.

Унијела је дијете у просторију тако га носећи до кревета, па га је затим користећи само десну руку бацила у кревет, не престајући да гледа у мобилни телефон све вријеме док је носила и спуштала дијете.

Затим је фотографисала друго дијете Н.Н, које је било у кревецу поред, што је забрањено правилима стационара.

Алемпијевићевој је такође потврђена мјера забране вршења позива медицинске сестре и васпитача у установама које малољетницима пружају услуге смјештаја, исхране, његе, здравствене заштите и васпитања, у трајању од четири године.

Спорно понашање његоватељице према дјетету забиљежено је телефонском камером, који је потом објављен на интернету, али суд тај снимак није користио као доказ у поступку пошто је утврдио да је незаконит.

Наиме, на снимку се виде лица дјеце, а жена која га је направила није имала дозволу Центра за снимање.

Алимпијевићева је у Центру за заштиту одојчади, дјеце и омладине у Звечанској радила од априла прошле године по основу уговора о раду, а у августу 2019. јој је уручен отказ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана