Ниш: Ухапшено 11 особа због прања више од 800.000 евра

Срна
Ниш: Ухапшено 11 особа због прања више од 800.000 евра

НИШ- Полиција је ухапсила 11 особа из Ниша због сумње да су извршиле кривично дјело прање новца, којим су стекле противправну имовинску корист већу од 94 милиона динара /око 800.000 евра/.

Ухапшена су одговорна лица у привредним друштвима "Ил капо" из Ражња и "Вечини" из Нишу, те још девет лица, док се за двије особе трага.

Сумња се да су одговора лица у привредним друштвима и још једна особа за којом се трага од априла 2021. до децембра 2022. године извршили пренос готовог новца у износу око 800.000 евра, са знањем да та имовина потиче од криминалне дјелатности, у намјери да прикрију или лажно прикажу незаконито поријекло имовине.

Они су, како се сумња, по претходном договору ангажовали девет физичких лица како би за потребе привредног друштва "Лукић-комерц" из Ниша, "Ил капо" и "Вечини", извршили пренос мањег дијела новца, у износу од 7,5 милиона динара /око 64.000 евра/, са текућих рачуна ових привредних друштава, на име фиктивних откупа робе, а на текуће рачуне осумњичених физичких лица.

Сумња се да су они са наведеним физичким лицима договорили да им за ту услугу исплате накнаду у готовини у одређеном износу, захтијевајући од њих да изврше подизање новца у готовом, што су они и учинили на банкоматима и благајнама, а који су им у готовом враћали.

Одговорна лица у привредним друштвима "Ил капо" и "Вечини" и још једна особа за којом се трага осумњичени су да су извршили пренос већег дијела новца, у износу од 87 милиона динара /око 742.000 евра/ са текућих рачуна ових друштава на своје приватне текуће рачуне и затим извршили подизање у готовом.

Они су, како се сумња, цјелокупан износ тако подигнутог новца у износу од око 800.000 евра, држали и користили за своје потребе са знањем да је тај новац стечен криминалном дјелатношћу, јер физичка лица и они сами нису испоручивали дрвене палете и пољопривредне производе овим привредним друштвима, већ је новац уплаћен на њихове и рачуне физичких лица, на основу фиктивног откупа робе и фиктивних новчаних позајмица.

Одговорном лицу у привредном друштву "Ил капо" одређено је задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, док ће остали ухапшени, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Акцију су спровели припадници МУП-а, у сарадњи са Посебним одјељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу и инспекторима пореске полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана