Никозија чврсто уз Београд по питању Косова и Метохије

Срна
Никозија чврсто уз Београд по питању Косова и Метохије

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Кипра Никос Христодулидис сагласили су се данас у Београду да двије земље подржавају међународно право и да чврсто остају на позицијама међусобног поштовања територијалног интегритета и суеверенитета.

Вучић је након састанка са Христодулидисом у Палати Србија захвалио кипарском предсједнику и његовој земљи за то што потпуно подржавају Србију по питању Косова и Метохије, додајући да Београд истовремено подржава територијални интегритет и суверенитет Кипра и на земљи и на мору.

“До детаља сам упознао Христодулидиса о ситуацији на Косову и Метохији току дијалога Београда и Приштине и о жељи Србије да компромисима кроз дијалог решава проблеме о том тешком питању”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је Христодулидису указао на тежак положај Срба на Космету, али и Србије, која испашта због политике силе и рушења међународног права од оних који су знатно јачи од ње.

Вучић је захвалио Кипру и за велику подршку европском путу Србије упркос томе што су Христодулидис и сарадници неријетко изложени једностраним информацијама.

Он је најавио да ће сутра бити одржана трећа сједница међувладиног савјета за сарадњу, на којем ће бити потписани меморандуми о разумијевању у областима науке и иновација, образовања и сарадње дипломатских академија двије државе.

Истичући да су односи двије земље годинама више него пријатељски, Вучић је позвао кипарске инвеститоре да размисле о Србији као дестинацији за улагања и оцијенио да ће се овђе осјећати као код куће, што важи и за српске инвеститоре на Кипру.

“Осим трговине и туризма, у енергетици постоји поптенциал за значајну сарадњу, као и у многим другим областима. Важна је и сарадња у области одбране, где имамо упешну сарадњу у војно-економским односима, што можемо додатно да унапредимо”, рекао је Вучић.

Христодулидис је истакао да руководство Кипра, као и народ те државе, сматра Србију веома блиском земљом, са којом Никозија одлично сарађује у готово свим областима, а нарочито у секторима одбране, туризма и трговине.

“Разговарали смо о дијалогу Београда и Приштинем, а ја сам поновио подршку напорима Владе Србије по питању Косова и Метохије. Поновио сам и да наш став не може и неће бити промењен по питању територијалног инетритета и суверенитета Србије, којој смо захвални што подржава наш тетиторијални интегритет и суверенитет и нашу иницијативу за покретање преговора о проблему који имамо”, рекао је Христодулидис.

Говорећи о подршци Никозије напорима Србије да се прикључи ЕУ, он је истакао да ће Кипар и даље најснажније што може подржавати Београд да оствари тај циљ.

Христодулисис је оцијенио да је Србија предузела значајне кораке у реформама и другим областима, додајући да Кипар сматра да то ЕУ треба да препозна, као и и да се то види на састанку Европског савјета у децембру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана