Ниједан комад оружја или муниције из Србије није испоручен Украјини

Срна
Ниједан комад оружја или муниције из Србије није испоручен Украјини

БЕОГРАД - Министарство одбране Србије саопштило је да није испоручивало муницију крајњим корисницима у Украјини.

“Ниједна наша ракета, мина или пројектил од почетка сукоба у Украјини нису били обухваћени споразумом или испоручени на начин да једна од страна у сукобу буде крајњи корисник. Дакле, предузећа из Србије нису испоручивала оружје и војну опрему Украјини”, саопштило је Министарство “Спутњику”.

Министарство је подсјетило да се приликом одлучивања да ли ће дати сагласност на извоз наоружања и војне опреме руководило актуелним међународним ограничењима и санкцијама Савјета безбједности УН у односу на поједине државе, организације и субјекте.

“Мора се имати у виду да у току извоза наоружања и војне опреме продавац увијек захтијева од купца да достави сертификат крајњег корисника, којим се утврђује да је крајњи корисник сагласан да неће бити препродаје, поновног извоза или претовара серије било ком другом лицу или држави без писане сагласности надлежних органа Републике Србије”, наводи се у саопштењу.

Извор наводи да Србија не може да прихвати одговорност за наводно кршење међународних норми од стране компанија из других држава.

“Због неких медијских спекулација да су неке стране компаније прекршиле одредбе сертификата крајњег корисника, Република Србија је затражила званична објашњења од агенција страних држава које су издале овај сертификат крајњег корисника и које морају да обезбиједе његово поштовање”, саопштило је Министарство.

Српско предузеће “Крушик” саопштило је раније да је проучило и оповргло “документе” приложене уз извјештаје о продаји пројектила за МЛРС “Град” Украјини.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је јуче да је Русија позвала Србију да разјасни ситуацију у вези са могућим испорукама оружја Украјини, што је, како је рекла, изузетно важна тема за билатералне односе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана