Ни 10 година од потписивања није формирана Заједница српских општина

Srna
Ни 10 година од потписивања није формирана Заједница српских општина

БЕОГРАД-У сриједу, 19. априла, навршава се 10 година од потписивања Бриселског споразума између тадашњих премијера Србије Ивице Дачића и самопроглашеног Косова Хашима Тачија, а кључна тачка - формирање Заједнице српских општина /ЗСО/ још није испуњена.

Споразум је потписан послије шест мјесеци преговора и 10 рунди дијалога уз посредовање тадашњег европског шефа за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Бриселски споразум садржи 15 тачака од којих се шест односи на формирање ЗСО која, због сталне опструкције Приштине, још није формирана.

У Бриселском споразуму наведено је да ће ЗСО имати пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја, али и вршити друге, додатне надлежности.

Остале тачке Бриселског споразума односе се на интеграцију Срба у правосуђе и полицију самопроглашеног Косова, постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици, одржавање локалних избора на сјеверу, као и на договор да ниједна страна неће блокирати или подстицати друге да блокирају напредак друге стране на њеном европском путу.

За разлику од формирања ЗСО, до интеграције сјевера у косовско правосуђе и полицију је дошло, али су у новембру 2022. године Срби напустили све политичке институције и прекинули учешће и рад у органима правосуђа и полиције на сјеверу Косова.

Срби су, такође, због сталних притисака, насиља и репресалија које трпе одлучили да не учествују на предстојећим локалним изборима у четири српске општине на сјеверу покрајине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана