Нестле завршио прву фазу градње фабрике у Сурчину

Танјуг
Foto: Tanjug

СУРЧИН - Компанија Нестле Адриатик С свечано је данас у Сурчину обиљежила завршетак прве фазе изградње нове фабике за производе за исхрану на бази биља у присуству предсједника Србије Александра Вучића.

Предсједник је током обиласка најавио да ће нова саобраћајница у изградњи од Сурчина до Новог Београда, која ће повезати Београд са аутопутем “Милош Велики” бити завршена у октобру или најкасније у новембру и да ће пуно значити за даљи развој тог дијела Београда.

Вучић је рекао да је недавно био изненађен страшћеношћу једне веганке са којом је резговарао и да тада свхатио да ћемо морати све више да водимо рачуна и људима који се тако хране. “Нисам знао да постоји толики број људи који не једу месо и да је то део њихове иделогије и то морамо да поштујемо”, рекао је Вучић. Представници компаније су му рекли да се у иностранству све више лхрани на бази биља, али и да у Србији доста људи пости, тако да постоји велико тржиште производе на бази соје и намирница биљног порекла. Ова фабрика је на идеалном месту, добро повезана утопутевима и саобраћајница, додао је Вучић.

Нова фабрика ће се простирати на 23.000 квадратних метара и обезбедиће више од 300 нових радних мјеста. Ријеч је о новом погону Нестела ПБМС , у ком ће се производити четири врсте производа - шницле, медаљони, прса и филе, од соје, глутена, уља уљане репице, екстракта квасца, брашна, сирћета и воде, са додатком арома, који представља дограђени део постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса Нестлеа у Сурчину. Вучић је током обиласка у разговору са представницима компаније сазнао да је Нестле већ уложио 20 милиона евра у тај пројекат.

Предсједник је обишао погоне и упознао се са радом нове фабрике. Нови погон имаће део за производњу, замрзавање и паковање. Свечаности присуствују и министарка привреде Анђелка Атанасковић и заменик градоначелника Београда Горан Весић, генерална директорка компаније Нестле за Адријатик јужни регион Марјана Давидовић, директор компаније Нестле за тржишта Јужне и Источне Европе Алешандро Занели и амбасадор Швајцарске Урс Шмид и предсједник општине Сурчин Стеван Шуша Почетна инвестиција је вредна 58 милиона швајцарских франака, док је у наредних пет година планирано улагање од око 300 милиона швајцарских франака.

Планирано је да се непосредно после изградње производног погона и пратећих објеката, изведе производна линија која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1, а касније у току 2023. године, планирано је производна линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2. Технолошки поступак производње подразумева екструдирање и сечење масе у четири наведена облика, панирање, пржење полупроизвода, грил маркирање, замрзавање и паковање.

Нестле истиче да су истраживања компаније усмерена на исхрану која ће смањити ризик од болести данашњице, попут гојазности, дијабетеса и болести крвних судова и додаје да ће се око 50 одсто укупне производње новог постројења састојати од производа Генерације 1. Нестле на глобалном нивоу у оквиру свог бренда Гарден гоурмет, већ неколико година уназад нуди веганске и вегетаријанске производе. Компанија је недавно најавила и улазак на тржиште лабораторијски узгојеног меса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана