Ненад Јездић након што је онемогућен да одигра представу на Косову: Показали су слабост и немоћ

ГС
Ненад Јездић након што је онемогућен да одигра представу на Косову: Показали су слабост и немоћ

ПРИШТИНА - Глумац Ненад Јездић требало је вечерас да 202. пут одигра представу “Књига о Милутину” у продукцији Звездара театра, али је спријечен јер су привремене власти у Приштини забранила превоз опреме преко административног прелаза и зауставили његове сараднике.

У краткој изјави за портал identitet.live глумац Ненад Јездић је поручио да би од забрана које га не изненађују много боље било да су сви народи на Косово и Метохији имали прилику да погледају једну антиратну драму.

-Најблаже речено тужно! Недопустиво је доношење овакве одлуке, ко год да одлучује, да ли ће се нешто играти или не. Ово недјело је суштинска слабост и немоћ, а само изгледа и чини се силно и то према једном позоришту, нецивилизацијски чин, антикултурни и антипозоришни. Не дозволити Србима или било коме да присуствује извођењу свог културног, духовног и славног наслеђа кроз представу Књига о Милутину, јесте одраз страха и панике. Срећа па је ова монодрама, на моју велику радост и понос, антиратна драма, радовало би ме да и људи Албанске популације на Косову могу да је послушају, будући да се Милутин не сврстава ни у једну идеологију или политику, већ само поставља људску и моралну дилему, по питању свих наших неразумијевања и страдања, како свог, тако и других народа са ових простора. Књига о Милутину је свакако, нешто најљековитије што данас сви треба да чујемо, али у атмосфери највеће стигматизације мог народа, неколико деценија у назад, забрана и границе за културу ме нимало не изненађују. Све у свему изузетно, примитивно! - поручио је глумац Ненад Јездић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана