Неизвjесност на КиМ мjесец дана од почетка кризе

ГС
Неизвjесност на КиМ мjесец дана од почетка кризе

ЗВЕЧАН – Данас се навршава мjесец дана од почетка кризе на сjеверу Косова и Метохије, током које су ухапшена осморица Срба, а житељи четири општине остали без основних административних услуга.

Специјалци полиције са новим албанским предсједницима насилно су 26. маја заузели општинске зграде, које су потом војници Кфора блокирали.

Услиједили су протести Срба, који се и даље у миру окупљају на сјеверу КиМ.

-Циљ Аљбина Куртија је да Срби уопште не живе на КиМ, намера Приштине је даља ескалација. Једини начин да се смири ситуација је да се потпуно повику специјалци са севера КиМ и престану хапшења Срба  - рекао је у разговору за РТС предсjедник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун.

Тврди да је Курти направио списак од око 350 Срба које назива терористима и  да је простор за дјеловање српског народа сужен.

-После прошлогодишњих блокада тражено је да више не буде барикада иако Приштина то стално ради постављањем полицијских пунктова на северу КиМ. Кфор има мандат да обезбеди сигурно окружење за све на КиМ али је само Србима то право угрожено. Кфор не реагује на Куртијеве потезе под изговором успоствљања владавине права - рекао је Дрецун.

Додао је да истовремено добијају наоружање, прије свега од Турске - од беспилотних летилица до артиљеријског наоружања.

-Они прерастају у војску. Ми имамо неколико ствари које нас упозоравају да је крајњи циљ Куртија да успостави пуну полицијско-војну окупацију севера КиМ”, рекао је Дрецун.

Нагласио је да “Курти иде не само у даљу ескалацију већ и у директан сукоб са српским народом”.

Срби у централном делу КиМ и у Косовском Поморављу су од 21. јуна у протесту, јер је у селу Кишница код Грачанице, ухапшен Драгиша Миленковић, кога оптужују за наводне ратне злочине од прије 24 године.

Ноћ на Косову и Метохији у српским срединама протекла је мирно, без нових хапшења и упада РОСУ јединица, јавља дописник Срне.

У Звечану и Лепосавићу Срби су током ноћи у мањим групама протестовали испред општинских зграда тражећи да се из њих повуку припадници РОСУ, а да зграду општине у Лепосавићу напусти нелегални албанаски предсједник Љуљзим Хетеми, који у згради борави од 26. маја.

Објекте општинских зграда и даље обезбјеђују припадници КФОР-а који не дозвољавају Србима да уђу на своја радна мјеста.

На свим путним правцима, од Косовске Митровице према Зубином Потоку и даље према прелазу Брњак, као и на путном превцу према Лепосавићу и прелазу Јариње, распоређен је велики број припадника Косовске полиције која на ојачаним контролним пунктовима спроводи ригорозне мјере контроле, посебно аутомобила са српским регистарским ознакама. 

Због ризика од раста тензија и безбjедносне ситуације, епархија рашко-призренска одлучила је да видовдански парастос уместо на Газиместану ове године буде служен у манастиру Грачаница.

Из епархије истичу да српски народ на КиМ тренутно живи у безбхедносној неизвхесности и у потпуном осхећају одсуства основних права и слобода, а посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба.

Из цркве траже додатну заштиту од Кфора у току овогодишње прославе, јер немају повхерење да полиција може да осигура безбхедност.

Ово је први пут од завршетка оружаног сукоба 1999. године да се доноси оваква одлука, што истичу овде у епархији, само показују садашњу озбиљност ситуације и потпуно непохверење у постојеће институције у Приштини и најнижи ниво међуетничких односа у посљедње 24 године.

Лоша безбједносна ситуација утицала је да у Грачаници буде много мање људи уочи Видовданских свечаности него претходних година, али главне манифестације се одржавају.

Срби на сјеверу не одустају од ослобађања општинских зграда након насилног упада полиције и албанских предјседника општина, затим ослобађања ухапшених Срба и гаранција да неће бити нових хапшења. Од осморице ухапшених једино је Радош Петровић ослобођен и то уз положено јемство.

У кровним захтјевима Срба и даље остају комплетно повлачење специјалне полиције са сјевера и формирање заједнице српских општина. Из Приштине, међутим, нема наговјештаја да ови захтjеви ускоро могу да буду испуњени.

Високи представник Европске уније за спољну политику Јозеп Борел данас ће извјестити министре спољних послова ЕУ о стању на сјеверу КиМ и затражити подршку за европски план, за смиривање тензија – најавили су дипломатски извори у Бриселу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана