Нехамер:Западни Балкан дио Европе, да се убрза пут у ЕУ

Танјуг
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Аустријски канцелар Карл Нехамер истакао је данас у Београду да је важно да се ЕУ јасно одреди према земљама Западног Балкана и подвуче да оне припадају Европи и Унији, као и да се убрза њихов европски пут.

Нехамер је, после разговора са премијером Аном Брнабић, на заједничкој конференцији за новинаре казао да су односи са Србијом за Аустрију од великог значаја, јер је Србија геостратешки и геополитички важан партнер. 

„Тренутно смо суочени са ратом у Европи са којим нико није рачунао. Доживјели смо инвазију на једну земљу. Управо је због тога важно да се ЕУ јасно одреди према земљама региона да припадају Европи и Унији“, подвукао је он. Нехамер је казао да су приступни преговори увијек компликовани, додајући да је тако било и за Аустрију. То је, како каже, интензиван процес, а и земље ЕУ морају да ураде свој домаћи задатак да се убрза тај процес.

Нехамер је навео да је брига била велика, јер је чињеница да Русија има велики утицај у овом региону, а и Кина жели да се позиционира.

"Обавеза и интерес чланица ЕУ је да се упути сигнал да је сарадња са Западним Баканом важна", рекао је он. Аустрија, истакао је, себе види као мост и има интерес да се приступни процес Западног Балкана убрза. "У времену у којем живимо неопходно је да пријатеље приближимо себи. Имамо велике задатке које заједно треба да савладамо. Аустрији је веома важно да будемо заједно у овом региону, јер смо једнако погођени бројним изазовима, као што су биле илегалне миграције. Аустрија је и велики инвеститор у Србији, јер је ово тржиште интересанто за Аустрију и ЕУ. Продубићемо даље нашу билатералну сарадњу", рекао је Нехамер.

Што се будућности тиче, каже, заједно забринуто гледамо према Украјини, размишљамо о људима који су суочени са патњом. "Као премијери видимо шта значи када последице тог рата постају све видљивије по благостање у нашим земљама. Лакше можемо наћи решење заједно него појединачно", подвукао је он. Истакао је да ће Аустрија даље радити на томе да буде мост како за Србију, тако и остале земље Западног Балкана и ЕУ. Нехамер је подвукао да ће Аустрија радити на даљем продубљењу односа са Србијом и регионом.

"Поносно могу рећи да ми имамо једну од највећих дијаспора из Србије у Аустрији. Поносни смо на наше држављане пореклом из Србије, који поштују своју нову домовину, а не заборављају матицу. То нас повезује", подвукао је он. Нехамер је казао да му је било велико задовољство да поново дође у Београд. „Као министар унутрашњих послова имао сам одличан однос и сарадњу са својим колегом из Србије и драго ми је да имам такав однос и са премијерком“, подвукао је аустријски канцелар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана