Недимовић: Србија је земља хране, дошло је њених "пет минута"

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРА - Србија је земља хране, а сада је дошло њених "пет минута" због свјетске кризе у сектору прехрамбених производа, који ће бити у будућности стратешки производ, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

"У Србији има довољно хране. Чињеница је да Србија има робе довољно за себе и за окружење, и да претекне, да може да извози на друге просторе", рекао је Недимовић.

Он је навео за телевизију "Пинк" да Србија производи три пута више пшенице него што јој треба, а два и по пута више кукуруза, што је за њу прилика.

"Дешава се озбиљан економски и политички рат свјетских размјера, ми морамо да гледамо прво себе, па онда како да помогнемо суседима", рекао је Недимовић, који је подсјетио да ће предсједник Србије Александар Вучић у петак, 6. маја, у обраћању јавности добар дио свог излагања посветити храни.

Он је навео да Србија продаје своју пшеницу у око 50 држава у свијету, чак и у далекоистичним земљама, а да јој се логистички највише исплати трговати у Медитерану, земљама попут Египта и Либана. Србија, додао је, посљедњих мјесеци извози и тамо гдје није до сада, на примјер јабуке у Индију, Индонезију и Египат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана