"Не желимо цркве, желимо џамије": Скандалозни графити осванули на цркви Свете Тројице код Пећи

Срна
Foto: Епархија Призрен

ПЕЋ - Епархија рашко-призренска саопштила је да су, према извјештају који им је доставио парохијски свештеник у Пећи, непозната лица провалила и у Цркви Свете Тројице у селу Накло код Пећи исписала графите, међу којима су и поруке "Алаху екбер".

На албанском је исписано и "уклоните ову цркву одавде, само муслимана има ту"!, "не желимо цркве, желимо џамије, ислам је једина права вера!".

"Посебно је забрињавајућа чињеница да је овај инцидент уследио након одлуке власти у Приштини да патријарху и епископима Српске православне цркве /СПЦ/ забране улазак на Косово, чиме су им онемогућили служење Свете литургије и почетак редовног заседања Светог Архијерејског Сабора у манастиру Пећка патријаршија, како се чинило још од 14. века", наводе из Епархије и изражавају дубоку забринутост због најновијег напада на објекте Српске православне цркве.

Из Епархије указују да се напади на српске православне храмове на Косову и Метохији континуирано дешавају и да су посебно учестали посљедњих мјесеци.

"Највећим делом ови напади на цркве и приватну имовину имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против српске заједнице и СПЦ", указују из Епархије.

У саопштењу се наводи да је Црква у селу Накло посвећена Светој Тројици и спаљена је у мартовским нередима 2004. године.

"Обнова је почела 2020. године када је очишћена порта и гробље, касније је ограђена порта заједно са гробљем, постављена је столарија и урађен је кров на цркви", додаје се у саопштењу.

Из Епархије подсјећају да је у овом селу прије 2004. живјело 300 православних Срба, чијом је иницијативом обнова ове цркве и започела. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана