Не заборавити оне који су одбранили Српску и Србију у ратовима деведесетих

Срна
Foto: срна

БЕОГРАД - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас у Београду да је 20. вијек био вијек великог страдања српског народа, те да у миру не смију бити заборављени они најбољи, који су дали животе за одбрану како Републике Српске почетком деведесетих, тако и Србије током кукавичког НАТО бомбардовања 1999. године.

Он је, честитајући Савезу удружења бораца Србије Дан и крсну славу Преношење моштију Светог Георгија - Ђурђиц, пожелио да и у Србији, баш као што је то случај у Српској, борци буду окупљени у једно веће или мањи број удружења који ће имати оне најбоље спремне да представљају борце и њихове интересе.

"Република Српска је то ријешила тако да је организовала и прихватила удружења у јавном интересу. Дакле, укупно шест удружења борачких има комуникацију са власти, имамо изузетно добру сарадњу, заједно смо радили и на законским рјешењима и свим прописима", рекао је Милуновић, обраћајући се званицама на прослави у Дому војске Србије.

Милуновић је указао да је током рата за Републику Српску животе дало 23.000 бораца, а да Српска у систему има око 205.000 категорисаних бораца.

"И можда би ово требало бити и вама за наук да, када се организујете, одвојите `жито од кукоља`. Ми смо у систему добили много оних који нису осјетили мирис барута, а сада су можда борци прве и друге категорије и имају многе одређене бенефите. У систему имамо и 30.000 војних инвалида и тренутно 17.000 породица погинулих бораца", рекао је Милуновић.

Он је навео да су током НАТО агресије на Србију херојски изгубила живот 1.002 припадника оружаних снага СРЈ, те да удружења попут Савеза удружења бораца Србије требају да буду корективни фактор и подсјетник да су постојали људи који су са оружјем у руци извојевали слободу и да држава има обавезу да о њима брине.

Предсједник Савеза удружења бораца Србије Илија Тодоров навео је да је ово удружење основано тек прије двије године уз благослов блаженопочившег патријарха српског Иринеја и да му је циљ да се створи кровна организација која ће заштитити борачке категорије и учинити да они не остану на маргини друштва.

"Они нису постављали питање да ли се треба одазвати Србији. Ми смо се организовали да они не остану на маргинама. Наш циљ је да буду препознати и да буду поносни", рекао је он.

Тодоров је истакао да му је посебна част што слави Савеза присуствује министар Милуновић, који је почасни члан и што Дрина спаја Србију и Српску.

"Ово је још један доказ да је наша веза нераскидива", поручио је он.

Савез удружења бораца Србије су 16. новембра 2019. године основали припадници четири елитне српске јединице - 63. падобранска бригада, Жандармерија, Јединица за специјалне операције и 72. специјална бригада. Овај савез сада окупља 15 удружења и иде ка омасовљењу.

У раду Савеза учествују и борци Војске Републике Српске који живе у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана