Не постоји прва српска виртуелна валута

Срна
Не постоји прва српска виртуелна валута

БЕОГРАД - Народна банка Србије /НБС/ демантовала је да је оглашена и издата прва српска виртуелна валута.

Поводом писања појединих медија, из ове банке су навели да ниједна виртуелна валута није добила одобрење НБС за "бијели папир", да јој није поднијет ниједан захтјев за давање таквог одобрења нити испуњава услове за оглашавање.

Народна банка указала је да је оглашавање иницијалне понуде виртуелних валута и друге дигиталне имовине која се издаје у Србији дозвољено само у складу са одредбама Закона о дигиталној имовини, а да ниједан облик дигиталне имовине у овом тренутку не испуњава услове за то оглашавање.

Посебно се скреће пажња грађанима да не улажу средства у дигиталну имовину која не испуњава законом прописане услове и да постоји значајан ризик да ће при том улагању изгубити цјелокупна уложена средства.

"Истичемо и да је за оглашавање виртуелних валута супротно одредбама Закона о дигиталној имовини прописана новчана казна и до 5.000.000 динара", наводи се у саопштењу.

Народна банка Србије, као надзорни орган, истиче да ће предузети све расположиве мјере да спријечи издавање и оглашавање таквих валута, чији је циљ да се грађани доведу у заблуду када је ријеч о улагању њихових новчаних средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана