Навршило се 26 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине

Срна
Навршило се 26 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине

БЕОГРАД - Навршило се 26 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђуре Славуја и Ранка Перенића на путу Велика Хоча-Зочиште, у општини Ораховац, а њихове породице ни данас немају званичне информације о томе шта им се догодило.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка Манастиру Светих врача у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха, подсјетили су из Удружења новинара Србије (УНС).

Они су виђени у Великој Хочи у пријеподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то вријеме био под контролом ОВК.

Еулекс је 2017. године потврдио да су Перенића и Славуја отели припадници ОВК односно да су их, запријетивши оружјем, одвели у непознатом правцу.

На мјесту отмице УНС и Друштво новинара Косова и Метохије поставили су обиљежје које је до сада рушено девет пута, а на којем на српском и албанском језику пише: "Овдје су 21. августа 1998. године нестали новинари. Тражимо их".

У јеку ратних дешавања на Косову и Метохији отети су и многи други новинари, а званичне информације о њиховом нестанку још нису познате јавности, наводи се у саопштењу УНС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана