Настављено суђење Шарићу, приказана писана документација

Танјуг
Настављено суђење Шарићу, приказана писана документација

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду данас је извођењем писаних доказа настављено суђење Дарку Шарићу и оптуженим припадницима његове групе, поводом оптужби да су извршиили више кривичних дела међу којима је и планирање убиства сведока сарадника Небојше Јоксовића.

Приказана је и потврда Полицијске станице Палилула коју је потписала супруга оптуженог Милутина Радовановића, а која се односи на захтев Душка Шарића за добијање српског држављанства.

Радовановићев бранилац Вељко Делибашић рекао је да је ова документација неистинитог садржаја и да је полиција Радовановићеву супругу држала осам сати, пре него што је она потписала документ. Затим је Радовановић тврдио да је њега и колегу контактирао Душко Шарић ради помоћи за добијање држављанства, али су га, како каже, они "лагали и завлачили" да ће му помоћи, а уствари нису ништа предузимали.

Изведене су дви службене белешке, једна из 2018. године на којој је Далибор Р. полицијски доушник рекао да Небојша Јоксовић спрема лквидацију Горана Николашевића и да је њега ангажовао да постави Николашевићу бомбу, а на другој из 2020. године Далибор Р. поново потрвђује да је тај навод из 2018. године тачан. На суду је приказан и записник о претресу стана и других просторија Дарка Шарића, на шта је један од његових бранилаца Данило Шарић рекао да овај претрес није урађен по закону, те је тражио издвајање тог доказа. Шарићу су, између осталог, привремено одузети аутомобили "ауди" и "бмв", телефони, лап топ и 12.750 евра.

Његов адвокат Далибор Катанчевић је истакао да међу тим одузетим стварима не постоји ниједан предмет којим је извршено кривично дјело и додао да пронађени телефони нису имали криптовану апликацију "скy".

Потом су приказни привремено одузети предмети од оптуженог, ранијег Шарићевог адвоката, Дејана Лазаревића, који је затим рекао да није забележено да му је 79 регистратора тог дана узето и додао да је са особитим задовољством бранио Шарића. Браниоци свих оптужених су истакли да сви предмети који су одузети од оптужених нису предмети извршења кривичних дјела.

Шарићев бранилац Далибор Катанчевић предложио је суду да упути Шарића на издржавање казне затвора од 14 година на коју је правоснажно осуђен због кријумчарења кокаина. Лазаревћ бранилац је предложио да му се укине кућни притвор са електронским надзором, док је адвокат Вељко Делибашић тражио од суда да укине притвор Милутину Радовановићу и Данилу Стојановићу, те је понудио јемство за њих двојицу од по 10.000 евра.

Адвокат Стефан Јокић, бранилац оптуженог Уроша Радовановића предложио је да се његовом брањенику притвор замени блажом мјером, кућним пртвором. Тужилаштво се противило свим предлозима бранилаца.

Судија је одредио паузу ради доношења одлуке. У овом поступку са слободе се бране адвокат Дејан Лазаревић, Данило Одовић и Александар Бошњаковић. Поред Шарића и Лазаревића оптужени су и Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, Милан Вучинић, Арса Шарић и Душко Шарић. Бојану Станојковићу, Николи Спасојевићу, Стефану Андрејићу, Милану Вучинићу, Арси Шарићу и Душку Шарићу се суди у одсуству.

Према оптужници Тузилаштва за организовнаи криминал, вођа ове групе је Дарко Шарић, који је како се сумња, створио план деловања да се из безобзирне освете убије Небојша Јоксовић, сведок сарадник у кривичном поступку који се против Шарића и других водио због кријумцарења кокаина.

Када у томе нису успели, Шарић је како се сумња, издао налог да се предузму радње које су биле усмерене на дискредитацију Јоксовића да евентуално изгуби статус сведока сарадника. Тужилаштво групу терети за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дјела, тешко убиство, недозволјена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, израђивање и набавлјање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела, изазивање опште опасности, лажно пријавлјивање, злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98 Закона о тајности података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана