Настављено суђење Малчанском берберину: У суд опет ушао скривен

Г.С.
Настављено суђење Малчанском берберину: У суд опет ушао скривен

НИШ - Испитивањем лјекара Клиничког центра, који су први збринули жртву, данас је пред Вишим судом у Нишу настављено суђење Нинославу Јовановићу (47) оптуженом за стравично злостављање дванаестогодишње дјевојчице.

Такође, како је саопштено из ове правосудне институције, током доказног поступка исказ је дао и вјештак психолог који је поступао као члан комисије Специјалне затворске болнице у Београду која је обавила психијатријско вештачење Јовановића.

Јовановић је поново доведен у судску зграду непосредно прије почетка суђења а затим уведен на улаз који није предвиђен за оптуженике, већ је њему ова привилегија дата како би избјегао камере новинара. Суђење је због заштите интереса малолјетне жртве затворено за јавност, а новинарима забрањен улаз у судску зграду.

Шта се дешавало иза затворених врата суднице обично би, бар дјелимично, откривали родитељи жртве Александра и Роберт.

Међутим, отац дјевојчице данас није био на суђењу а мајка је први пут одбила да разговара са новинарима. Разлог за то би могао бити и то што је из уста компетентних стручњака, данас први пут имала прилику, да детаљно сазна како је злогласни Малчански берберин, тако назван због навике да шиша дјецу прије него што их нападне, мучио њену ћеркицу.

Наиме, дјевојчица је у нишку болницу стигла 29. децембра прошле године, након што је девет дана била у рукама злостављача а читав тим лјекара укључио се у збрињавање њених повреда. Она је пронађена у једној кући у селу Пасјача, али је Јовановић успио да умакне полицији и настави да се скрива до 5. јануара ове године када је ухапшен у родном селу Малча, на тамошњем гробљу, преноси Телеграф.

Исказ пред судом дао је и психолог затворске болнице, након што су то на претходним главним претресима учиниле и његове колеге психијатријске струке.

Свима је у задатак стављено да вештаче Јовановићеву урачунљивост, јер од њиховог налаза зависи да ли ће завршити можда и на доживотној робији или ће отићи на психијатријско лечење, ако се установи да приликом напада на девојчицу није био при чистој свести.

Иако се Малчански берберин свесрдно труди да обори налазе вештака дате у истрази, те да избегне најтежу казну, за сада ништа не указује да би могао да докаже да није знао шта ради, што би га спасило робијања.

Да су вештаци остали при ставу да је Јовановић потпуно урачунљив, па самим тим да нема основа за ублажавање његове кривичне одговорности, раније је потврдила и мајка малолетнице.

- Утврђено је да је урачунљив, иако он покушава да се прикаже другачије. Стално тражи нека права, нисам више могла да га слушам, нисам била у стању. Пола сам чула, пола нисам... Шта да кажем о таквом човеку осим да је без душе – казала је након претходног главног претреса Александра.

Јовановић је иза решетака већ провео 22 године, јер је већ два пута осуђиван због силовања деце.

Наставак суђења заказан је за 16. септембар, саопштио је Виши суд, али није прецизирао које ће се доказне радње тада предузети, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана