Настављено суђење Хркаловић, оштећени говорио о пријетњама Елеза

Танјуг
Настављено суђење Хркаловић, оштећени говорио о пријетњама Елеза

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду данас је саслушањем оштећеног настављено суђење бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, а са њом су на оптуженичкој клупи још двојица бивших полицајаца.

Поред осталог, оптужним приједлогом Хркаловићева се терети да је након подношења кривичне пријаве угоститеља и бизнисмена Желимира Крешталице 1. децембра 2017. године против осуђиваног криминалца Дарка Елеза, тадашњем начелнику новосадске полиције Милораду Шушњићу тражила да стави Елеза на мјере тајног надзора. 

На тај начин су, Хркаловићева и Шушњић, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одјељења и спријечи да се према њему обаве друге мјере, попут тајне пратње.     

На данашњем суђењу је свједочио оштећени Крешталица о пријетњама које је добијао од Елеза, због чега га је пријавио полицији два пута. 

Први пут је, како је навео, сачињена службена биљешка, а други пут је поднио кривичну пријаву.

Након пар дана Крешталица је, како тврди, добио информацију да Елез зна да га је он (Крешталица) пријавио, због чега је Елез њему поново пријетио.

Пријетње је, како је објаснио, прво добијао преко других људи, а касније и телефонским путем. 

Оштећени је све пријављивао полицајцу Г.Р , а након пријаве, Крешталица је сазнао да је полицајцу забрањено да га контактира.

Крешталица је рекао да је добио савјет да се склони из Србије на неко вријеме, што је он урадио и са породицом отишао у Грчку.

На аеродрому по повратку из Грчке сазнао је да “му се нешто спрема на аеродрому”, због чега је своју породицу пустио да прије њега изађе из аеродрома.

Крешталица тврди да када је приступио на пасошку контролу, полицајци су га одвели у посебну просторију гдје су га задржали и тада је, како је, прецизирао “проживјео психичку тортуру”.

Након четири сата, пустили су га са аеродрома, али чим је изашао и ушао у такси, дошла је интервентна полиција која га је такође претресла, када је сазнао да му је полиција “ставила НИК” (надзор и контрола).

На питање браниоца да ли познаје Хркаловићку и Шушњића, оштећени је одговорио да их не познаје.

Следећи свједок Бојан Ивковић који је сачинио службену биљешку о пријетњама Елеза Крешталици, рекао је да је предао биљешку надређеном Г.Р, а који му је тада рекао да је овај случај већ пријављен у Београду, због чега ту биљешку није завео у дневни извјештај.

 Следеће суђење заказано је за 25. октобар.

Оптужена Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су негирали извршење кривичних дјела која им се стављају на терет.

Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30. јануара 2017. године у центру Београда. 

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну одбраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.

Оптужним приједлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићка се терети због два кривична дјела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година. 

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића двије године.    

Поред горе наведеног, Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то вријеме окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.  

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дјела као вођа криминалне групе “Принципи”, међу којима је седам тешких убистава.  Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала криминалца из БиХ Дарка Елеза, који је недавно из Србије изручен БиХ због низа кривичних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана