Настављено суђење Дракули

Танјуг
Настављено суђење Дракули

БЕОГРАД - У Вишем суду у Београду данас је саслушањем вјештака настављено поновљено суђење Марку Дракули, Маркану Димитијевском и Немањи Милутиновићу, оптуженима за више кривичних дјела.

Представници Националног центра за криминалистичку форензику данас су појаснили да је оружје које је пронађено приликом хапсшња оптужених конвертибилно оружје, односно да је то стартно, гасно и сигнално оружје. 

Како су навели, ти пиштољи могу се преправити, односно конвертовати и да испаљују бојеву муницију, уколико се стави челична цијев која трпи притиске при испаљењу бојевог метка. 

Начин који се рјеђе користи је, како су објаснили, да се пробуши рупа у цијеви пиштољу што је опаснији начин, јер може да доведе до оштећења пиштоља.   

Пиштољи који су пронађене су бренда „Екол“, а у самом корисничком упутству је наведено да произвођач није одговоран уколико га неко конвертује у ватрено оружје. 

Истакли су да пиштољи које су вјештачили у стању у ком су их добили нису конвертовани у ватрено оружје, односно из њега не може да се испаљује бојева муниција. 

Вјештачи су објаснили да се ти пиштољи у зависности од метака могу користити и као гасни и стартни. 

Адвокат Војислав Бабиц ставио је примједбу на исказе представника НЦКФ  наводећи да су пристрасни, те да су дијелови тог вјештачења уређени паушално. 

Бабић је предложио да се уради ново балистичко вјештачење, о чему ће суд да донесе одлуку до сљедећег суђења које је заказано за 12. децембар.  

Дракула, Димитријевски и Милутиновиц су оптужени за недозвољено држање и ношење оружја, спречавање службеног лица у вршењу службене дужности у покушају и фалсификовање исправа.  

Дракула и Милутиновић су доведени из притвора данас, док је Димитријевски дошао са слободе. 

Сви оптужени су на претходном суђењу негирали извршење кривичних дјела која им се оптужницом стављају на терет. 
Дракула и Милутиновић су доведени из притвора данас, док је Димитријевски дошао са слободе. 

Суђење се понавља јер је Апелациони суд укинуо осуђујући дио првостепене пресуде, односно дио којим су њих тројица били осуђени на казне затвора, док је потврдио ослобађајући дио пресуде којом је Никола Јовановић  ослобођен од оптужби за кривично дело недозвољено ношење оружја.  

Дракула је првостепеном  пресудом био осуђен на казну затвора од три и по године затвора за кривично ђело спречавање службеног лица у вршењу службене дужности у покушају, док је ослобођен оптужби за кривично дјело недозвољено ношење оружја. 

Димитријевски је укинутом пресудом био осуђен за кривична дјела недозвољено ношење оружја и фалсификовање исправа осуђен на јединствену казну затвора од три године и шест мјесеци,  Милутиновић за недозвољено ношење оружја на казну затвора од две године и шест мјесеци. 

Окривљени су првобитно били ухапшени и оптужени за припрему убиства Которанина Јована Вукотића, планом да га отрују док је био у екстрадиционом притвору у Окружном затвору 2019, али је Виши суд у Београду крајем октобра 2021. године одбио ову оптужбу, након што је Апелациони суд два пута укидао одлуке о потврђивању оптужнице против њих и враћао их на поновно разматрање.  

Пошто је ова оптужба одбијена њима се суди за кривична дјела и недозвољено ношење оружја и посебни случајеви фалсификовања исправа, јер је код њих приликом хапшења пронађено оружје, као и лажни полицијски прслуци са ознакама УКП, качкети и полицијска значка, која је украдена још 2006. 

У Вишем суду у Београду почело је суђење Дракули због сумње да је 7. октобра 2019. године покушао да убије Лазара Вукићевића, када је на Врачару под његов порше поставио експлозив.  

Вукићевића су међутим годину дана касније, како то наводи тужилаштво у оптужници, убили припадници групе Вељка Беливука у кући у Ритопеку. 

Дракули се на терет стављају кривична дјела тешко убиство у покушају, затим недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја и тешко дјело против опште сигурности. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана