Наставља се уклањање барикада на сjеверу КиМ

ГС
Наставља се уклањање барикада на сjеверу КиМ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - На сjеверу Косова и Метохије уклањају се барикаде које су поставили Срби због хапшења својих сународника и доласка "косовских" специјалаца. Послије гаранција које су Срби из покајине добили и спуштања тензија, јуче је укинуто стање повишене борбене готовости Војске Србије.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун истакао је да је постигнути споразум добар,“јер онемогућава Приштину да искористи актуелну кризу против српског народа и успостави потпуну окупацију над територијом на којој живе Срби“.

-Овог пута су сви схватили, шта Срби траже и снагу српског народа против једностраног потеза Приштине. Снага, јединство и одлучности народа је била пресудни елемент са снажно израженом дипломатијом Београда и председника Алекандра Вучића - рекао је Дрецун за РТС.

Наглашава да су услови да се Срби врате у институције да се успостви Заједница српских општина, ријеши питање таблица и да се повуку специјалне јединице. 

-Најбољи начин да се избегне нова криза је да се Срби врате у институције, али тек када се испуне ови услови - поручује Дрецун.

Срби са сјевера Косова и Метохије, који су од 10. децембра били на барикадама, након хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, од јуче уклањају барикаде.

Тој одлуци претходио је разговор са предсједником Србије Александром Вучићем, након што су САД и ЕУ дале гаранције да ће се захтјеви Срба поштовати и након што је Пантић стигао кући у Косовску Митровицу.

КФОР је јуче саопштио да уклањање барикада на сјеверу Косова и Метохије треба учинити брзо и безбедно и да би све стране требало да "избјегавају било какву реторику или акције које могу да изазову нову ескалацију".

Кажу да прате развој догађаја и да остају спремни да интервенишу, ако буде неопходно, у складу с њиховим мандатом заснованим на Резолуцији 1244 СБ УН из 1999. године.

И специјални представник и шеф Мисије привремене администрације Уједињених нација на КиМ Каролин Зијаде поздравила је све мјере за смиривање тензија на сјеверу Косова и Метохије, укључујући уклањање барикада.

Одала је признање мукотрпним напорима свих страна, укључујући међународне партнере, да осигурају безбједност становништву Косова и Метохије у свим заједницама.

С друге стране, представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак рекао је да је ниво неповјерења између две стране већи него икада раније, да су тензије и даље високе, али да је важно да лидери у Београду и Приштини почну да стварају атмосферу погодну за продуктивне разговоре о нормализацији односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана