Настављено суђење бившим лидерима ОВК: Тачијеви адвокати затражили повлачење из случаја

Танјуг
Foto: РТС

ХАГ - У Специјализованим већима у Хагу настављено је суђење бившим лидерима такозване ОВК, Хашиму Тачију, Јакупу Краснићију, Реџепу Сељимију и Кадрију Веселију, свједочењем заштићеног свједока Њ04870.

Током суђења, које је затворено за јавност, тужилац је у понедјељак прочитао њену писану изјаву у којој је рекла да су јој припадници тзв. ОВК отели и убили рођака у околини Подујева и објаснила на који начин је нестао њен рођак и како су се према њему понашали припадници тзв. ОВК док је био у затвору, али и оно што је након његовог убиства сазнала о њему.

Суђење је и данас затворено за јавност.

Специјализовано тужилаштво саопштило је раније да има више од 300 свједока који ће дати изјаве током овог судског поступка.

Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства, у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године на више мјеста на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, на сјеверу Албанији.

Та кривична дјела квалификована су као злочини против човјечности и ратни злочини.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године на више мјеста на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, на северу Албанији.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човјечности и ратни злочини.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана