Настава у Србији почиње 1. септембра, час траје 45 минута

Срна
Настава у Србији почиње 1. септембра, час траје 45 минута

БЕОГРАД - Интенција је да у свим школама у Србији настава почне 1. септембра, да се ђаци више не дијеле у групе и да часови трају 45 минута, а Тим за школе ће пратити ситуацију и предлагати промјене које буду неопходне, речено је послије сједнице Кризног штаба чија је једина тема била почетак школске године.

Министар просвјете Србије Бранко Ружић изјавио је да је урађен детаљан план за наредну школску годину, који је усвојио Кризни штаб.

Он је додао да ће школе имати на располагању три модела наставе које ће моћи да примјењују у зависности од епидемиолошке ситуацији у јединицама локалне самоуправе.

“Први модел подразумева непосредну наставу у школи за све ученике без дељења у школи, где ће ученици носити маске током одговарања и комуникације, а наставници који су вакцинисани неће носити маске осим када су на мањој удаљености од ђака од 1,5 метара”, појаснио је Ружић.

Он је додао да је други модел - комбиновани, сличан прошлогодишњем за ученике седмог и осмог разреда и средњошколце, што би значило да би један дан радили онлајн, а други дан имали непосредну наставу.

Према његовим ријечима, разлика у односу на прошлогодишњи модел за средње школе је да се та смјена врши на дневном нивоу, а прошле године је то било на седмичном нивоу.

Трећи модел се односи на најугроженије јединице локалне самоуправе и за те школе је припремљена онлајн настава за средњошколце, а за основце комбинована настава.

Ружић је навео да ће се локалне самоуправе сврставати у зоне по моделу семафора: црвена, жута и зелена које ће се одређивати на основу налаза локалног кризног штаба.

“Када је реч о предшколским установама препоруке су дате раније и деца неће носити маске, као и вакцинисани васпитачи”, рекао је Ружић.

Он је још једном апеловао да се просвјетни радници, али и сви грађани, вакцинишу.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је да је могуће реализовати предложено, али је потребно веома много посла.

“Епидемиолошка ситуација у овом тренутку нам није наклоњена, јер се почетак школске године поклапа са великом активношћу вируса и због тога је потребна стриктна примена правила. Овим предлогом је дефинисано када треба да се носе маске, а када могу да се скину што показује да су маске замениле вакцину, што баш и није разумљиво”, навео је Кон.

Он је још једном указао на значај вакцинације, истичући да је потребно пронаћи начин како да се грађанима објасни да комплетна наука, а не појединци, стоје иза апела да је вакцинација потребна.

Предсједник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис нагласио је да је свјетска асоцијација педијатара у заједничкој изјави дала препоруку да се вакцинишу сва ђеца старија од 12 година и да је то став и педијатара у Србији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана