Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Извршни одбор Народне банке Србије /НБС/ одлучио је на данас да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од 1,5 одсто.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду да су инфлаторни притисци на свјетском и домаћем тржишту јачи и постојанијег карактера него што се претходно очекивало и да то захтјева додатно заоштравање монетарних услова како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања, саопштено је из НБС-а.

Актуелно заоштравање монетарних услова, према оцјени Извршног одбора, неће значајније утицати на привредну активност у Србији, јер фиксне инвестиције и приватна потрошња настављају да воде привредни раст.

Извршни одбор оцјењује да ће инфлација имати опадајућу путању до краја године.

У саопштењу се наводи да је међугодишња инфлација у фебруару износила 8,8 одсто и у највећој мјери била је вођена растом цијена хране и енергената, док је базна инфлација и даље знатно нижа од укупне инфлације и у фебруару је износила 4,4 одсто међугодишње.

Очекује се да ће смањењу инфлације допринијети и нова пољопривредна сезона и нижи трошкови у производњи хране, као и мјере Владе којима је ограничен раст цена горива и омогућено предузећима да у првој половини ове године купују струју по знатно повољнијим условима од тржишних.

Референтна каматна стопа представља камату према којој се одређују све остале каматне стопе банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана