Народна банка Србије: Новчаница од 500 евра остаје у оптицају

Срна
Foto: 123rf

БЕОГРАД- Народна банка Србије /НБС/ саопштила је данас да новчаница од 500 евра остаје у оптицају.

У саопштењу је наведено да не постоји никаква најава Европске централне банке да би новчаница од 500 евра могла бити повучена из оптицаја.

"Та новчаница се може користити за све легалне трансакције - мењачки послови, полагање на штедњу у банкама, коришћење за дозвољена плаћања у земљи и плаћања у иностранству. Новчаница апоена 500 евра законито је средство плаћања у земљама Европске монетарне уније, баш као и сви други апоени новчаница евра, серије А", пише у саопштењу.

Из НБС појашњавају да су у оптицају истовремено двије серије новчаница евра и да су, упркос старој, односно серији "А" са седам апоена, у оптицају и новчанице евра из серије "Б".

"У оквиру серије жАж се налази седам апоена, односно новчаница од 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евра. У оквиру серије жБж налази се шест апоена, односно новчаница, али без оног од 500 евра. У серији Б Европска централна банка неће пуштати у оптицај новчанице од 500 евра јер је примећено да је апоен 500 евра серије А често коришћен у незаконитим трансакцијама", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана