Напредњаци апсолутно најбољи по градовима Србије

Танјуг
Напредњаци апсолутно најбољи по градовима Србије

БЕОГРАД - Уз изборе на републичком нивоу, на којима је Српска напредна странка недвосмислено "потукла" своју политичку конкуренцију, резултати и анализе резултата по градовима показују да је доминација напредњака апсолутна, те да је значајно увећана у односу на претходне изборе, 2016. године.

СНС је, према јутрошњим подацима Градске изборне комисије са око 75 одсто бирачких мјеста, на изборима у Новом Саду освојио убједљиво највећи број гласова - 58,04 одсто, а слиједи га СПС са 11,57 одсто.

Војвођански фронт има 4,36 одсто, Метла 3,99 одсто, СРС 3,78 одсто, СПАС 3,80 одсто.

Сличан постотак побједе СНС је остварио и на локалним изборима у граду Нишу, јер је према досадашњим подацима ГИК Ниш са 92 одсто обрађених бирачких мјеста, освојио 58 одсто гласова.

Према тим прелиминарним подацима, СПС је освојио 8,45 одсто, затим "Ниш мој град" 4,92 процената и СПАС 4,83 одсто.

У једној од неколико досадашњих "опозиционих" локалних самоуправа, Шапцу, СНС је прогласио побједу иако још нема потврђених, чак ни незваничних резултата ГИК Шабац.

Подаци о излазности у Шапцу такође засад нису доступни јавности.

"Новости" пишу, позивајући се на изворе у СНС да је кандидат СНС-а за градоначелника Шапца Александар Пајић освојио више од 30.000 гласова те да ће имати 38 од 69 одборника у шабачком парламенту.

Њихов главни ривал, Небојша Зеленовић, досадашњи градоначелник Шапца и предсједник Заједно за Србију, која је на власти од 2000. године, остаје, према тим наводима, у опозицији.

СНС је политичку конкуренцију декласирао и у Крагујевцу.

Према подацима крагујевачке изборне комисије од јутрос, СНС је освојио нешто мање од 33 хиљаде гласова што је више од два и по пута више од листе бившег градоначелника Крагујевца Верољуба Стевановића, сада потпредсједника Здраве Србије Милана Стаматовића.

Листа Верољуб Верко Стевановић - Сви на ову страну (ЗС, СПО и БС) задобила је повјерење 12.696 гласача.

Традиционално упориште Стевановићевог предсједника, Милана Стаматовића, Чајетина, према свим расположивим подацима изборних комисија, изборних штабова странака и коалиција, биће једина локална самоуправа у којој напредњаци неће имати власт.

Листа коју је предводио лидер ЗС, који је 16 година на власти у Чајетини, освојила је 61 одсто на изборима, док је далеко испод листа СНС са 26 одсто.

Стаматовић је на јучерашњим изборима предводио коалицију Здраве Србије, Партије уједињених пензионера Србије и Демократске странке Србије.

У Параћину је према подацима изборног штаба СНС, као и према прелиминарним подацима ОИК Параћин, та странка однијела убедљиву победу са 45,05 одсто освојених гласова, док је листа досадашњег предсједника општине Саше Пауновића освојила 24,2 одсто.

Велики број гласова, уз, чињеница је, мању излазност - 41,40 одсто, освојила је листа СНС у Зрењанину, која ће, према подацима ГИК-а, имати 62,69 одсто одборничких мјеста у зрењанинској скупштини или 42 одборника од укупно 67.

Наредна листа, са готово четири пута мањим бројем мандата, је листа СПС са 11 одборника.

У Крушевцу је СНС освојио 71,94 одсто према подацима ГИК Крушевац, док је СПС освојио 11,79 одсто.

У Новом Пазару је коалициони партнер СНС са републичког нивоа, Расим Љајић и његова Санџачка демократска партија (СДП) освојила апсолутну већину гласова на локалним изборима 52,8, док је два и по пута мање гласова освојио СПП Муамера Зукорлића, 21 одсто.

Странка Сулејмана Угљанина - СДА Санџака, трећа је на изборима у Новом Пазару и освојила је 17 одсто гласова, подаци су изборног штаба СДП.

У Аутономној покрајини Војводини, према подацима покрајинске изборне комисије, СНС је освојио 58,41 одсто, СПС 10,32, а мањински СВМ 9,42.

У Скупштини Војводине мјеста ће имати и Војвођански фронт, СРС, Метла, ПОКС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана