Лајчак: Напредак у разговорима о расељеним, несталим и економији

Срна
Лајчак: Напредак у разговорима о расељеним, несталим и економији

БЕОГРАД/БРИСЕЛ - Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да су на састанку у Бриселу двије стране "у потпуности напредовале" у разговорима о расељеним, несталим и економској сарадњи.

Лајчак је на крају треће рунде дијалога на високом нивоу Београда и Приштине навео да су отворене и теме о аранжманима за невећинске заједнице и рјешавању међусобних финансијских потраживања и имовине.

"Наши преговори као и обично били су интензивни и нису увек били лаки, али превагнула је воља обје стране да унаприједе своје расправе упркос болним и сложеним питањима о којима се разговара", рекао је Лајчак.

Он је навео да су предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти заједнички потврдили своју посвећеност процесу који се одвија под окриљем ЕУ.

Лајчак је додао да је важно је да су Вучић и Хоти, након састанка у Вашингтону, потврдили да највећи приоритет придају интеграцији у ЕУ и наставку рада на дијалогу Београда и Приштине, уз помоћ ЕУ.

"Имати ову јасну заједничку посвећеност и разумијевање приоритета је од суштинског значаја за напредак на њиховим путевима ЕУ", рекао је Лајчак.

Он је напоменуо да ће се разговори у оквиру дијалога Београда и Приштине у Бриселу наставити сљедеће седмице на експертском нивоу, а да ће се лидери поново састати касније овог мјесеца.

Лајчак је додао да ће теме сљедећих састанака бити данас отворена питања невећинских заједница, међусобних потраживања и имовине, пренио је Тањуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана