Напетости на КиМ: Лајчак у Приштини, Београд чека реакцију ЕУ

Танјуг
Напетости на КиМ: Лајчак у Приштини, Београд чека реакцију ЕУ

БРИСЕЛ - Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак посјетиће данас Приштину, изјавио је за Тањуг портпарол Европске комисије Петер Стано.

Стано је, у писаном одговору, навео да Лајчак тренутно не планира посјету Београду.

- Сутра само у Приштини, у овој фази нема путовања у Београд“, навео је Стано на питање да ли ће Лајчак сутра посјетити Приштину.

Лајчак је недавно најавио да ће отпутовати у Приштину како би припремио састанак главних преговарача Београда и Приштине у Бриселу.
Специјални изасланик ЕУ се, током недавно одржаног Глобалног безбједносног форума „ГЛОБСЕК 2024“ у Прагу, састао са предсједником Србије Александром Вучићем.

Вучић је навео да је у разговору са Лајчаком затражио конкретну и недвосмислену реакцију ЕУ и земаља чланица не само у осуди најновијег насиља Приштине на КиМ, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба. Стано је раније оцијенио да је ситуација на КиМ прилично нестабилна и поручио приштинским властима да избјегавају било какве акције и кораке који су једнострани, некоординисани и могу да допринесу повећању тензија и додатној ескалацији ситуације.

Он је на брифингу за новинаре у Бриселу, на питање Тањуга како ЕУ коментарише најновије потезе Приштине и могуће нове притиске на Србе имајући у виду да су, након што је такозвана косовска полиција блокирала српске институције на сјеверу КиМ, представници српских институција добили позиве за саслушања, поновио да је „ЕУ у сталном контакту са косовским колегама на различитим нивоима и у различитим форматима“ и да им „веома јасно“ преноси своје поруке и очекивања.

Истовремено је изразио наду да ће се ова питања рјешавати у оквиру дијалога, који се води уз посредовање ЕУ.

Канцеларија ЕУ у Приштини прошле седмице је саопштила да је ЕУ разочарана због континуираног недостатка координације Приштине са међународним партнерима, као и да акција тзв. косовске полиције против „канцеларија које подржава Србија у Сјеверној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доводи у опасност крхку безбједносну ситуацију на терену“.

Подсјетила је да се Приштина обавезала на деескалацију, као и да је Унија више пута позивала Приштину да избјегава било какве радње које би могле негативно да утичу на безбједност људи на терену, али да је Приштина игнорисала те позиве.

Како је додала, очекује се да Београд и Приштина ријеше отворена међусобна питања у дијалогу који води ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана