Напето на КиМ, Пател поручио: САД ће учинити све да заштитити своје особље

Танјуг
Напето на КиМ, Пател поручио: САД ће учинити све да заштитити своје особље

ВАШИНГТОН - Главни замјеник портпарола Стејт департмента Ведант Пател изјавио је да САД "неће оклијевати да учине све што је потребно да осигурају заштиту америчког особља" на Косову и Метохији.

Пател је на питање портала Павловић тудеј како ће Стејт департмент, након најаве Приштине да ће отворити главни мост на Ибру у Косовској Митровици, реаговати да заштити животе америчких војника у КФОР-у од једностраних акција владе привремених институција, рекао да, иако још није видео конкретне изјаве и коментаре представника Приштине, САД "неће оклијевати да учине све што је потребно да осигурају заштиту америчког особља и својих људи".

Стејт департмент је раније саопштио да САД у овом тренутку не подржавају било какве потезе за промјену тренутног статуса моста на Ибру и да отварање моста за саобраћај возила сада повећава потенцијал за насиље и доводи у опасност локално становништво, као и војнике КФОР-а, укључујући Американце.

Амбасадор САД на Косову Џефри Ховенијер изјавио је 13. августа да у овом тренутку постоји реалан ризик везан за отварање моста у Митровици, који би могао да утиче на безбједност војника НАТО-а, укључујући и америчке војнике.

Приштина је најавила отварање главног моста на реци Ибар у Косовској Митровици, иако се томе противе Београд и Срби на сјеверу КиМ, истичући да то угрожава безбједност Срба. Предсједник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је у четвртак да би отварање моста представљао опасан потез који би угрозио безбједност и опстанак Срба на КиМ.

Премијер је истакао да би отварање моста била катастрофа и да би директно поништило све разговоре и договоре и обесмислило процес дијалога, иако Србија остаје посвећена процесу дијалога, јер је то њен интерес.

Он је апеловао, прије свега на земље Квинте, да то не дозволе, а на КФОР да ради оно што му је мисија. Отварању главног моста у Косовској Митровици у овом тренутку противе се и КФОР, ЕУ и ОЕБС, који сматрају да то питање треба да буде дио дијалога Београда и Приштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана