Напади на српску дjецу на КиМ за Божић, у подне протест у Штрпцу

ГС
Foto: Принтскрин

ШТРПЦЕ- Након што су у Готовуши код Штрпца рањени 11-годишњи дјечак и младић стар 21 годину, а у Клокоту претучен 18-годишњи Стефан Томић док се враћао с Божићне литургије, за данас у подне у Штрпцу је заказан протест Срба на КиМ.

Стојановић Стефан (11) и Милош (21) рањени су у петак, када је на њих, како тврди Канцеларија за КиМ, без икаквог повода, из возила у покрету пуцао локални Албанац. Они су у тренутку напада ишли поред пута и носили бадњак када је нападач на њих отворио рафалну паљбу.

Косовска полиција саопштила је да је ухапсила мушкарца осумњиченог за пуцњаву, коју је оквалификовала као "убиство у покушају", а тужилаштво је затражило једномесечни притвор.

Према посљедњим информацијама, Стефан и Милош су добро и опорављају се.

Још један напад забиљежен је на Божић, у селу Клокот код Гњилана, када је група Албанаца напала 18-годишњег Стефана Томића док се враћао са Божићне литургије.

Љекарска помоћ указана му је у здравственој установи у Витини.

Како је Стефан рекао за РТС, неке од нападача је препознао. Каже и да Срби нису безбједни ни у селу у којем живе.

Српска листа је саопштила да ће, поводом бруталног покушаја убиства српског дечака Стефана и српског младића Милоша, али и напада на Стефана Томића и континуиране антисрпске репресије режима Аљбина Куртија, данас у 12 часова на платоу испред дома културе у Штрпцу бити одржан велики народни протест.

- Позивамо све грађане са целог Косова и Метохије да дођу сутра на овај миран и демократски протест, да пружимо подршку рањенима и њиховим породицама, али и подигнемо глас против тираније Аљбина Куртија чија је посљедица угрожавање мира и континуирани прогон српског народа на овим просторима - саопштила је Српска листа, преноси РТС.

Иначе, послије рањавања у Готовуши Срби из Сиринићке жубе започели су протесте и блокаду пута Урошевац-Штрпце код села Готовуша. Послије разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове, одлучили су да прекину протест.

Договорено је да полиција поново постави контролне пунктове на улазу у општину Штрпце код села Драјковца и на излазу код Јажница.

Такође је договорен састанак градоначелника Штрпца Далибора Јевтића, представника села и полиције, на коме ће грађани изнијети захтјеве полицији који се односе на безбједност.

Напад на српске дјечаке осудили су и Београд и Приштина. Поруку подршке послао им је предсједник Србије Aлександар Вучић, а порука мира стигла је од патријарха српског Порфирија, који је написао на Инстаграму да су молитве и љубав Богомладенца Христа и сва наша људска брига и пажња овог Божића са дјецом из Штрпца.

Осуде су стигле и од шефице Унмика Каролине Зијаде, извјестиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика, од Еулекса, ОЕБС-а, европског комесара за сусједску политику и проширење Оливера Вархељија, извјестиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика, америчког амбасадора у Приштини, црногорског министра правде...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана