Након 13 година суђења, заказана пресуда припадницима ваљевске групе

Танјуг
Након 13 година суђења, заказана пресуда припадницима ваљевске групе

БЕОГРАД- Специјални суд у Београду заказао је за 8. октобар изрицање друге првостепене пресуде припадницима тзв. ваљевске групе, послије 13 година суђења.

Јавни тужилац за организовани криминал је у својим завршним ријечима  предложио суду да припаднике ове групе осуди за више кривичних дјела међу којима је и тешко убиство, на казне затвора од укупно 184 године, док је одбрана оптужених тражила ослобађајуће пресуде.

Тужилац је предложио суду да приликом одмјеравања казне на које ће да осуди припаднике ове групе да од отежавајућих околности има у виду да су вишеструко осуђивани, њихово држање након учињених дјела и тежину послједица.

Он је предложио да се вођа ове групе Милан Лазаревић за два кривична дјела изнуда осуди на казне затвора од 15 и 12 година, док је за кривично дјело тешко убиство Жељка Ђедовића предложио да се осуди на максималну казну затвора, односно на 40 година.

За другооптуженог Зорана Јеличића, који се оптужницом терети као директни извршилац убиства Ђедовића, тужилац је тражио да буде осуђен на казну затвора од 40 година, док за трећеоптуженог Милана Милијановића, иначе некадашњег полицајца, предложио казну затвора од 20 година такође за убиство Ђедовића.

За три кривична дјела изнуде тужилац је предложио да се Александар Павловић осуди на казне затвора од седам, пет и четири године, а Дејан Велимировић за два кривична дјела изнуде на казне затвора од седам и четири године.

За иста кривична дела тужилац је предложио да суд Небојшу Голоскоковића осуди на казне затвора од шест и седам година, а Мирко Лазаревић и  Александар Бошковић за по једно кривично дјело изнуда на казне затвора од по шест година, док је за исто кривично дјело за Марка Миличковића предложена казна затвора од пет година.

Тужилаштво је одустало од оптужбе да су Јеличић и Лазаревић починили кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја, као и од оптужбе за злочиначко удруживање за све оптужене осим за вођу групе односно Лазаревића, а одустало је и од оптужбе за кривично дјело фалсификовање у односу на Мирка Лазаревића.

Припадници ове групе ухапшени су 2009. године, а суђење је почело сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана