Најскупљи експонат "Сјаја" златна полуга од 58.000 евра

Срна
Foto: срна

НОВИ САД - На Новосадском сајму данас је отворена међународна изложба златарства и часовничарства "Сјај", једна од најатрактивнијих сајамских манифестација, на којој је изложен и најскупљи експонат, полуга од 24-орокаратног злата, вриједна 58.000 евра.

Ријеч је о полузи првог српског инвестиционог злата, тешкој један килограм, и сматра се најскупљим изложеним експонатом у 25 година дугој историји те изложбе.

Осим тог експоната на изложби се може видјети и скупоцјено златно прстење, огрлице, наруквице као и други накит опточен драгим камењем. Отврајући изложбу Милосав Леловић, власник новосадске Златаре "Пан", на чијем је штанду изложена златна полуга, истакао је значај "Сјаја" за Нови Сад и Србију.

"Моји пословни пријатељи из Пољске нису отишли у Минхен на Сајам који почиње управо данас, него су дошли на Сајам у Нови Сад, јер се овде осећају добро, што довољно говори о значају изложбе“, истакао је Леловић.

Генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић навео је да на Ттој изложби своје вриједне производе, осим из Србије, излажу и познати златари и часовничари из Турске, Пољске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Изложба је постављена у Хали 1 Новосадског сајма, завршава се у понедјељак, 11. априла.

У оквиру изложбе, током четири дана, биће одржана и четири стручна скупа, с тим да се данас говорило о средњовјековном накиту у Србији, узорима, паралелама и мотивима. Стручна комисија која вреднује квалитет изложених експоната ће најуспјешнијим излагачима уручити престижна признања Новосадског сајма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана