Најскупља викендица у Србији плаћена 600.000 евра

б92
Foto: pixabay

Најскупља кућа прошле године продата је у Београду за пет милиона евра, док се најскупља викендица налази на Копаонику и за њу је будући власник издвојио 600.000 евра.


Куће су се највише продавале у Суботици, Новом Саду, Зрењанину, а плаћа се углавном готовином, подаци су Републичког геодетског завода.

Током претходне године викендице и куће у сеоским подручјима доживјеле су велику експанзију, а улогу у томе је имала и пандемија корона вируса. Како је за РТС истакла Ивана Штрбац из Републичког геодетског завода, продаја кућа повећала се за чак 32 одсто у односу на прошлу годину, док је продаја станова порасла за 28 одсто, преноси еКапија.

 "У односу на период пре пандемије, викендице су се продавале за 44 одсто више. Чак 56 одсто кућа продатих у Србији налазе се у Војводини. Куће су се највише продавале у Суботици, Новом Саду, Зрењанину, а викендице су се нарочито куповале у области Фрушке Горе, око Инђије. Тражиле су се такође викендице у околини великих градова, као што је Београд, на Космају, у Сопоту, Гроцкој, делу уз Дунав", истакла је Штрбац.

Будућим власницима најважнија је локација, али и инфраструктура. Цијене се крећу у распону од 2-3.000 евра до неколико стотина хиљада евра.

"Доминира готовинско плаћање, мада је куповина на кредит некретнина скочила за 1 одсто. Прошле године, вредност тржишта некретнина је износила 6,1 милијарду евра, и то је скок од 47 одсто у односу на годину раније", објаснила је Штрбац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана